Topic

  • Work
  • Special measures to prevent communicable diseases
  • Case processing

Source of law

  • Guideline
  • Case number in UDISAK (archive system)

UDI 2021-005 Midlertidig retningslinje - Søknad uten personlig fremmøte for enkelte grupper

Så lenge UDI finner det hensiktsmessig, vil UDI sine retningslinjer som gir anvisning på personlig fremmøte for å fremme søknad om midlertidig oppholdstillatelse kunne fravikes for arbeidsgivere og oppdragsgivere som søker på vegne av faglærte, tjenesteyter, deres nærmeste familiemedlemmer og sesongarbeidere.

1. Innledning

I utgangspunktet skal søknader etter utlendingsloven fremmes ved personlig oppmøte hos politiet jf. utlendingsforskriften (utf.) § 10-2 femte ledd. Utf. § 10-2 syvende ledd åpner imidlertid for at UDI kan tillate at søknaden fremmes på annen måte.

Det er krav om biometriopptak ved søknadsinnlevering i de fleste tilfeller. Enkelte saker kan imidlertid håndteres uten krav om personlig fremmøte. Utlendingsdirektoratet (UDI) har en rekke retningslinjer som gir anvisning på personlig fremmøte i saker etter utlendingsloven, blant annet UDI 2013-018 Fremgangsmåten ved søknad om oppholdstillatelse. Så lenge UDI finner det hensiktsmessig, vil disse kunne fravikes ved at kravet om personlig fremmøte for å fremme søknad ikke skal gjelde i de tilfellene som nevnes nedenfor.

Retningslinjene gjelder for søknader som blir fremmet i søknadsportalen (SpN) (eksternt nettsted).

Ordningen i retningslinjen kan bare benyttes av arbeidsgivere, oppdragsgivere og deres fullmektige på vegne av:

  • faglærte etter utf § 6-1

  • tjenesteytere etter utf § 6-13

  • de nærmeste familiemedlemmene (ektefelle, samboer, barn) av faglærte og tjenesteytere

  • sesongarbeidere etter utf § 6-3

Ordningen kan benyttes både i søknader om første gangs tillatelse og søknader om fornyet oppholdstillatelse, jf. utf. § 10-27.

Vi viser til UDI 2021-001 punkt 2.2 for søknader uten personlig fremmøte fra britiske borgere og deres familiemedlemmer etter Storbritannias uttreden av EU.

I andre sakstyper gjelder ordinære rutiner for søknadsinnlevering ved personlig fremmøte.

2. Midlertidige rutiner for søknader som registreres i søknadsportalen

Følgende retningslinjer gjelder:

  • Politidistriktene kan behandle mottatte søknader som er fremmet via UDIs søknadsportal uten at det gjennomføres personlig fremmøte for ID-kontroll m.v. Dette innebærer at politiet kan hente søknader fra søknadsportalen og opprette saken uten ID-kontroll.

  • Nødvendige vedlegg/dokumentasjon innhentes etter at saken er opprettet i DUF ved at politiet tar kontakt med arbeidsgiveren, oppdragsgiveren eller deres fullmektige pr. epost og ber om at dokumentene lastes opp i  UDIs opplastningsløsning for å ettersende nødvendige dokumenter (eksternt nettsted).

  • I eposten skal politiet sette en frist på 14 dager for opplastning. Politiet må informere om at søknaden vil bli avgjort på bakgrunn av den dokumentasjonen som sendes inn, og at søknaden kan bli henlagt dersom politiet ikke mottar dokumenter i saken.

  • Sjekklisten skal være utfylt og skal legges ved søknaden.

  • Det må fremgå av eposten at dersom arbeidsgiveren, oppdragsgiveren eller utlendingen selv ikke klarer å undertegne de dokumentene som skal undertegnes, skal han eller hun i stedet scanne inn et håndskrevet dokument som bekrefter undertegnelsen av de aktuelle dokumentene. Teksten skal være: "Jeg bekrefter å undertegne følgende dokumenter:" og deretter liste opp aktuelle dokumenter. Dersom dette ikke er gjort, skal politiet etterspørre et slikt dokument. Dersom det ikke kommer inn etter etterspørsel, kan politiet behandle saken dersom politiet ikke er i tvil om fakta i saken.

  • Politiet må følge med på om vedleggene registreres på saken. Når søknadsdokumentene er mottatt og registrert på saken, skal datoen for mottatt søknad endres til tidspunktet når det er innlevert dokumenter.

  • Søknaden anses levert på det tidspunktet søkeren har lastet opp dokumentene i UDIs opplastningsløsning.

  • Dersom UDI ikke har registrert dokumenter på saken i DUF innen 21 dager, må politiet etterspørre dokumentene via epost, og sette en ny frist på syv dager for opplastning. Søkeren skal minnes på at søknaden vil bli avgjort på bakgrunn av den dokumentasjonen som sendes inn, og at søknaden kan bli henlagt dersom politiet ikke mottar dokumenter i saken.

  • Dersom søkeren ikke laster opp noen dokumenter, kan politiet henlegge søknaden. Dersom søkeren kun laster opp noen dokumenter, og søknaden byr på tvil, skal søknaden behandles.

  • Politiet skal dokumentføre all korrespondanse med søkeren på vanlig måte og påse at alle dokumenter i saken er lesbare.

  • Politiet skal merke saken med karakteristikkoden «SUPF».

3. Effektuering av vedtak

Når utlendingen har fått oppholdstillatelse, må utlendingen booke time for oppmøte hos politiet for å effektuere tillatelsen på vanlig måte, for å foreta ID-kontroll, biometriopptak til oppholdskort mv. Biometri skal tas med biometrikiosken.

Dersom etterfølgende ID-kontroll gir grunn til å tro at utlendingens identitet ikke er riktig, skal politiet ikke effektuere vedtaket, men kontakte UDI for å vurdere om tillatelsen skal tilbakekalles etter gjeldende retningslinjer for dette, se UDI 2017-001 Politiets oppgaver i tilbakekallssaker og 2017-013 UDIs oppgaver i tilbakekallssaker.

4. Ikrafttredelse m.v.

Disse retningslinjene trer i kraft straks og gjelder så lenge UDI finner det hensiktsmessig. 

Oppdatert informasjon vil fremgå av våre nettsider www.UDI.no og www.udiregelverk.no

Retningslinjene kan bli oppdatert ved eventuelle nye lovendringer og andre behov.