Topic

  • Case processing

Source of law

  • Guideline
  • Case number in UDISAK (archive system)

UDI 2010-096 Meldeplikt om tuberkulosekontroll

Retningslinjer om når politiet skal informere helsemyndighetene om en utlendings kontaktopplysninger og, hvis kjent, hvilket språk utlendingen kan kommunisere forsvarlig på, i forbindelse med utlendingens plikt til å fremstille seg for tuberkulosekontroll, jf. utlendingsforskriften § 4-22 femte ledd.

1. Innledning

Utlendingsforskriften § 4-22 femte ledd omhandler politiets plikt til å gjøre utlendingen kjent med plikten til gjennomgå tuberkulosekontroll og til å gi helsemyndighetene melding om utlendingens kontaktopplysninger og, hvis kjent, hvilket språk utlendingen kan kommunisere forsvarlig på. Det fremkommer ikke eksplisitt i Utlendingsforskriften § 4-22 femte ledd når helsemyndighetene skal informeres.

Denne retningslinjen gir informasjon om når politiet skal informere helsemyndighetene om kontaktopplysninger og opplysninger om kommunikasjonsspråk til en utlending i forbindelse med plikt til å fremstille seg for tuberkulosekontroll.

2. Regelverk

Det følger av utlendingsforskriften § 4-22 femte ledd at utlendinger som skal oppholde seg i riket i over tre måneder, skal gjøres kjent med plikten til å fremstille seg til tuberkuloseundersøkelse. Det fremgår også at politiet skal gi vedkommende helsemyndighet melding om kontaktopplysninger på utlendingen og, hvis kjent, hvilket språk utlendingen kan kommunisrer forsvarlig på, slik at undersøkelsen kan gjennomføres.

Utlendingsforskriften § 4-22 femte ledd henviser til  lov 5. august 1994 nr. 55 om vern mot smittsomme sykdommer (smittevernloven) (ekstern lenke). Det følger av smittevernloven § 3-1 (ekstern lenke) at ansvarlige departement i forskrift kan kreve at befolkningen må gjennomgå nærmere spesifiserte undersøkelser. En slik plikt oppstilles i forskrift om tuberkulosekontroll § 3-1 (ekstern lenke) hvor det blant annet fremgår en plikt til å gjennomgå tuberkulosekontroll for «personer fra land med høy forekomst av tuberkulose, som skal oppholde seg mer enn tre måneder i riket med krav om oppholdstillatelse, registreringsbevis eller oppholdskort, samt flyktninger og asylsøkere».

Det følger videre av forskriften om tuberkulosekontroll § 3-2 (ekstern lenke) første ledd at; «undersøkelse av personer som nevnt i § 3-1 skal gjennomføres så snart som mulig». Det er kommunelegen som har ansvaret for gjennomføringen av tuberkulosekontrollen, jf. forskrift om tuberkulosekontroll § 4-2 (ekstern lenke).

3. Når skal politiet varsle kommunelegen

For at en tuberkulosekontroll skal gjennomføres i tråd med bestemmelsene i forskriften om tuberkulosekontroll, må politiet på et så tidlig tidspunkt som mulig gi kommunelegen melding om utlendinger som skal oppholde seg i riket utover tre måneder.

Dersom en utlending har reist inn i riket etter innvilget oppholdstillatelse, skal politiet varsle kommunelegen så snart som mulig etter at utlendingen har meldt seg for politiet, jf. utlendingslovens § 19, jf. utlendingsforskriften § 4-22 femte ledd, annet punktum.

Dersom en utlending søker om førstegangs oppholdstillatelse fra riket, jf. utlendingsforskriften § 10-1, skal politiet varsle kommunelegen så snart som mulig etter mottatt søknad. Utlendingen vil som hovedregel oppholde seg i riket utover tre måneder uavhengig av utfallet av søknaden. Dette følger naturlig ved innvilgelse av søknaden. Ved et avslag på søknaden oppstår en mulighet for å påklage vedtaket, og dermed vil utlendingens opphold i riket vare utover tre måneder. Hvis politiet likevel anser det som sikkert at utlendingen ikke skal oppholde seg i riket utover tre måneder, inntrer ikke plikten i utlendingsforskriften § 4-22 femte ledd om å varsle kommunelegen.

Ved søknad om kollektiv beskyttelse der søknaden kan registreres ved et politidistrikt, skal politiet gi melding til kommunelegen så snart som mulig etter ankomst til Norge.