Topic

  • Rejection of entry and expulsion

Source of law

  • Guideline
Red.anm.: Retningslinjen vil bli revidert på bakgrunn av Lov om endringer i utlendingsloven mv. (utvisning på grunnlag av eksklusjon fra flyktningstatus mv.). (10. desember 2018)
  • Case number in UDISAK (archive system)

UDI 2016-009 Politiets oppgaver ved underretning av vedtak om bort- og utvisning

Informasjon om politiets oppgaver i forbindelse med underretning og iverksetting av vedtak om bortvisning og utvisning.

1. Innledning

Denne retningslinjen gir retningslinjer for politiets oppgaver i forbindelse med underretning og iverksetting av vedtak om bortvising og utvisning.

2. Underretning

Politiet underretter utlendingen om vedtak, klageadgang og utreisefrist mv. Dersom utlendingen har advokat skal advokaten underrettes i tillegg til utlendingen. Underretningen skal skje i samsvar med forvaltningsloven § 27 (ekstern lenke) og § 28 (ekstern lenke).

Informasjonen skal gis på et språk utlendingen forstår, og det skal fremgå av påtegningen at slik informasjon er gitt, jf. utlendingsforskriften § 14-5 jf. § 5-4 første ledd.

Ved underretningen må politiet:

  • Sette klagefrist i samsvar med forvaltningsloven § 29 (ekstern lenke).

  • Informere utlendingen om utreisefristen i samsvar med UDIs vedtak, eventuelt at det ikke er gitt utreisefrist, jf. utlendingsloven § 90 sjette ledd.

  • Sette frist for å begjære utsatt iverksetting av vedtaket dersom utlendingen ikke har rett til å oppholde seg her inntil saken er endelig avgjort, jf. utlendingsloven § 90 første ledd. Det fremgår av UDIs vedtak om utlendingen har rett til å oppholde seg her inntil saken er endelig avgjort.

  • Orientere utlendingen om adgangen å la seg bistå av fullmektig m.m, jf. utlendingsloven § 82.

  • Orientere om retten til fritt rettsråd, med mindre utlendingen er utvist etter utlendingsloven § 66 første ledd bokstav b eller c, § 67 første ledd bokstav a, b og c, § 68 første ledd bokstav a eller b og § 122, se utlendingsloven § 92.

Underretting skal utføres i DUF-arbeidsprosessen «Politiet underretter om vedtak. Arbeidstrinnet heter «Registrer underretting».

3. Iverksetting 

Ved iverksettingen må politiet:

Iverksetting av et vedtak om utreiseplikt fra Norge skal utføres i DUF-arbeidsprosessen «Politiet iverksetter negativt vedtak». Arbeidstrinnet heter «Registrer utreise».

Iverksetting av et vedtak om utreiseplikt fra Schengen- og EU-området skal gjøres ved at grensekontrollen sender et R-skjema.

Hvis norsk politi uttransporterer en utlending ut av Schengen og EU-området, er det politiet som skal sende et R-skjema via politiets systemer. Tilsvarende gjelder dersom uttransport skjer via et annet Schengenland.