Andre nyttige rettskilder

UDI og utlendingsforvaltningen må forholde seg til et stort antall rettskilder ved behandling av saker etter utlendingsloven og statborgerloven. Her er en liste over andre rettskilder på utlendingsfeltet ut over de du finner på UDI Regelverk sin nettside.

1. Lovverk

1.1 Gjeldende lover

I tillegg til utlendingsloven og statsborgerloven må UDI særlig forholde seg til

Disse og alle andre norske lover og forskrifter finner du på www.lovdata.no.

1.2 Forarbeider til lover og forskrifter

Forarbeidene er lettest tilgjengelig via LovdataPro (ekstern lenke, krever innlogging). Søk opp og velg loven du ønsker forarbeider til. Klikk på ikonet med to dokumenter som heter "forarbeider". Du finner forarbeidene til en gitt bestemmelse ved å velge bestemmelsen, og klikke på det samme ikonet like over bestemmelsens nummer og tittel. 

1.3 Opphevede lover og forskrifter

1.4 Lovspeil

1.5 Oversettelser av utlendingsloven og -forskriften

Merk at dette kun er oversettelser, ikke offisiell lov- og forskriftstekst

1.6 Oversettelse av forskrift om tilskudd til assistert retur og tvangsretur

Merk at dette kun er oversettelse, ikke offisiell forskriftstekst

2. Utlendingsnemnda (UNE)

2.1 Praksisbase

UNE sin praksisbase inneholder et representativt utvalg av UNEs avgjørelser. Praksisbasen viser sammendrag fra saker av prinsipiell betydning og som skal bidra til likebehandling og avklaring for fremtidig praksis.

https://www.une.no/kildesamling/praksisbase-landingsside/

2.2 Fagartikler

UNE har også skrevet to fagartikler om rettssikkerhet i asylsaker: 

3. Sivilombudets uttalelser

Sivilombudet (SOM) utfører kontroll av blant annet utlendingsforvaltningen i hovedsak på grunnlag av klager fra borgerne om urett og feil, men ombudsmannen kan også ta opp saker av eget tiltak.

3.1 Den rettskildemessige vekten av SOM uttalelser er vurdert av Høyesterett 31.10.2016

HR-2016-2229-A avsnitt 49 (ekstern lenke)

"Den rettskildemessige vekten av Sivilombudsmannens standpunkter vil variere. Har det utviklet seg en forvaltningspraksis på bakgrunn av standpunktet, eller synspunktet har fått tilslutning fra lovgiveren, som for eksempel i Rt-2002-683 på side 692-693, vil Sivilombudsmannens uttalelser kunne ha betydelig vekt. For øvrig vil Sivilombudsmannens uttalelser hovedsakelig ha vekt på bakgrunn av verdien i de argumenter som presenteres. Vekten må også ses i sammenheng med det øvrige rettskildebildet."

3.2 Utlendingsdirektoratets behandlingstid i sak om partsinnsyn. 04.05.2022

sivilombudet.no/uttalelser (2022/1239)(ekstern lenke til) 

Utlendingsdirektoratet (UDI) brukte til sammen over ett år på å behandle en begjæring om partsinnsyn og sende klagen til rett klageorgan. Det tok nesten tre måneder før UDI traff vedtak i første instans. Vedtaket ble påklagd. Det tok seks uker før UDI sendte klagen videre, og da til feil klageorgan. Etter at UDI ble gjort oppmerksom på feilen gikk det ytterligere seks uker før klagen ble sendt til rett instans. Innsynssaken ble ikke behandlet «uten ugrunnet opphold», jf. forvaltningsloven § 11 a første ledd.