For å justere tekststørrelsen, bruk nettleserens innebygde zoomfunksjon. Skriftstørrelsen kan da økes med hurtigtastene Ctrl++ og reduseres med Ctrl+-.
Alternativt
Gebyrene for å søke om studie-, au pair- og arbeidstillatelse, familieinnvandringstillatelse og permanent oppholdstillatelse har økt fra 1. januar 2018. Se nærmere informasjon på udi.no.
Gebyret for behandling av søknad om norsk statsborgerskap er satt ned fra kr. 4 200 til kr. 3 700, jamfør Forskrift om endring i forskrift om erverv og tap av norsk statsborgerskap (statsborgerforskriften). I kraft 1. januar 2018.
Tre bestemmelser i utlendingsloven er endret med virkning fra 1. januar 2018. En inkurie er rettet i utlendingsloven § 62 (permanent oppholdstillatelse). En ny bestemmelse i § 86 a gjør det pålagt med politiattest for den som skal utføre oppdrag som tolk for UDI og UNE. Utlendingsloven § 94 er endret slik at asylsøkere som med høy sannsynlighet vil få beskyttelse i Norge, kan gis rett til å ta arbeid mens søknaden er til behandling, selv om asylintervju ikke er gjennomført. Se GI-17/2017 for nærmere praktisering av denne endringen.
Se endringsloven i sin helhet her.
I forbindelse med endringen i utlendingsloven § 94 som trer i kraft 1. januar 2018 har UDI lagt til et nytt punkt 3.1.1.1 og opprettet et nytt vedlegg 2 til rundskrivet. Her fremgår det hvilke nasjonaliteter som ikke trenger å ha vært til asylintervju for å få innvilget rett til arbeid etter § 94, mens søknaden om beskyttelse er til behandling. Akkurat nå gjelder dette borgere av Eritrea, Syria og Jemen.
Satsene for tilskudd til kommuner med avtale om alternativ mottaksplassering er oppdatert i tråd med tildelingsbrevet fra Justis- og beredskapsdepartementet til UDI. Fra 1. januar 2018 er månedlig tilskudd kr 14 349 per person.
Saken gjelder gyldigheten av UNEs vedtak om oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket, samt krav om fastsettelsesdom for brudd på EMK artikkel 8. UNE hadde for mor og fem av barna ikke innvilget oppholdstillatelse med hjemmel i utlendingsloven § 38, mens ett av barna var innvilget en tidsbegrenset oppholdstillatelse slik at han kunne fullføre videregående skole. Lagmannsretten kom til at vedtakene var gyldige, og at de ikke innebar en familiesplittelse i strid mot vernet om familielivet i EMK artikkel 8.
Saken gjaldt erstatningskrav på grunn av ugyldig vedtak. Ukrainsk mann giftet seg i Norge, fikk opphold og senere statsborgerskap. Mannen fikk barn med en kvinne fra Ukraina, skiltes fra kvinnen i Norge og giftet seg kort tid etter med kvinnen fra Ukraina. Utlendingsmyndighetene tilbakekalte statsborgerskapet på bakgrunn av omgåelsesekteskap (proforma). Tilbakekallsvedtaket ble kjent ugyldig av lagmannsretten i 2014 fordi utlendingsmyndighetene hadde vurdert faktum uriktig, og mannen fikk tilbake statsborgerskapet. I denne saken krevet mannen erstatning som følge av det ugyldige vedtaket. Lagmannsretten fant at utlendingsforvaltningen verken var objektivt ansvarlig eller ansvarlig på grunn av uaktsomhet.
Informasjon om rettigheter og plikter ved innvilget oppholdstillatelse med beskyttelse (asyl) er nå også tilgjengelig med oversettelse til somali, pashto og farsi.
Utlendingsdirektoratet har besvart Justis- og beredskapsdepartementets høring. UDI er positive til at forslaget også skal gjelde for ansatte i organisasjoner som ikke er humanitære, så lenge organisasjonen også driver slikt arbeid og arbeidstakeren er innenfor bestemmelsens øvrige begrensninger. UDI bemerker at en forskyving av nåværende fjerde til ellevte ledd i utlendingsforskriften § 1-1 forutsetter mindre endringer i andre bestemmelser.
Ny internmelding angir retningslinjer for hvordan UDI skal ivareta arbeidet mot tvangsekteskap, barneekteskap, vold i nære relasjoner og kjønnslemlestelse. Internmeldingen beskriver koordinatorfunksjonen og formålet med de to avdelingsovergripende nettverkene Nettverk mot kjønnslemlestelse og Voldsnettverket. Voldsnettverket dekker temaene tvangsekteskap, barneekteskap og annen vold i nær relasjon. Så snart internmelding om UDIs arbeid mot menneskehandel og oppgaver knyttet til internasjonal praksis foreligger, vil disse retningslinjene til sammen erstatte IM 2014-008 Instruks for koordinatorfunksjon for internasjonale menneskerettigheter i UDI.
UtlendingsdirektoratetPostboks 2098 Vika0125 Oslo
Kontakt UDI
Ansvarlig redaktør: Stephan Mo