Tema
- Beskyttelse
UNHCR landspesifikke veiledninger
1. UNHCR sine dokumenter om fastsettelse av flyktningstatus
FNs høykommissær for flyktninger eller UNHCR utarbeider en rekke veiledninger som er nyttige når du skal vurdere om en søker har et beskyttelsesbehov i henhold til Flyktningkonvensjonen, jf. utlendingsloven § 28 første ledd.
Søk blant UNHCR eligibility guidelines, international protection considerations, non-return advisories og andre landspesifikke veiledninger (ekstern lenke til refworld.org). Her kan du avgrense søketreffet til ett land i listen, filtrere på egne søkeord, og velge om du vil sortere treffene etter dato eller relevans.
2. Vekten av UNHCR sine anbefalinger i norsk praksis
Utlendingsnemnda (UNE) har flere ganger beskrevet vekten av UNHCR sine landspesifikke anbefalinger.
2.1 UNE i Stornemnd 2010 om UNHCR sine anbefalinger
I oktober 2010, i spørsmål om retur til Mogadishu, Somalia, uttalte UNE i Stornemnd:
«I UNEs stornemndvedtak (vedrørende Afghanistan) av 22.05.2007 heter det om vektingen av UNHCRs anbefalinger:
”[…] Den nærmere vekten av organisasjonens anbefalinger avhenger av flere forhold. For det første skilles det mellom anbefalinger som er basert på sikkerhetsmessige betraktninger og anbefalinger som er basert på humanitære vurderinger. Anbefalinger basert på rene humanitære vurderinger har utlendingsforvaltningen stilt seg friere i forhold til, enn anbefalinger om beskyttelse av sikkerhetmessige grunner. Begrunnelsen er at UNHCRs mandat først og fremst er forbundet med beskyttelsesmessige forhold som omhandlet i Flyktningekonvensjonen. Dermed har forvaltningen også lagt til grunn at organisasjonens kompetanse gjenspeiler dette. I tillegg har forvaltningen nok stilt seg friere til slike anbefalinger ut fra betraktninger om at innvandringspolitiske hensyn i henhold til utlendingsloven skal tillegges vekt i slike tilfeller.
For det andre er det rimelig å si at vektingen avhenger av anbefalingenes klarhet og antatte faglige kvalitet, herunder hensyntatt omfanget av UNHCRs tilstedeværelse og arbeid i asylsøkerens hjemland, samt eksistensen av alternative kilder og andres kvalifiserte vurderinger av situasjonen.”
Stornemnda legger etter dette til grunn at UNHCRs anbefalinger generelt har stor vekt, spesielt når det gjelder vurderinger knyttet til spørsmål om beskyttelsesbehov. Vekten er imidlertid ikke absolutt, men relativ. Det må blant annet vurderes hvor klare og entydige anbefalingene er, hvor oppdaterte og godt begrunnet, og hvorvidt UNHCR har tilgang til unik landinformasjon. Der anbefalingene bygger på allment tilgjengelig informasjon, som i dette tilfellet, må UNHCRs anbefalinger holdes opp mot andre kilder.»
2.2 UNE i Stornemnd 2015 om Positions on Return
I juni 2015, i spørsmål om retur til Bagdad, Irak, uttalte UNE i Stornemnd:
"Flertallet viste til at UNHCRs anbefalinger om beskyttelse i utgangspunktet skal tillegges stor vekt, men at de ikke er bindende for norske myndigheter. Vekten er også relativ, og UNHCRs anbefalinger om forståelse av flyktningkonvensjonen skal veie tungt ved tolkningen av denne, men det skal også ses hen til anbefalinger om beskyttelse knyttet til den generelle flyktningsituasjonen i ulike land. Flertallet viste til at UNHCRs nåværende anbefalinger er gitt i form av «Positions on Return», som normalt ikke er bygget på den samme grundige gjennomgangen av landinformasjonen med sikte på å gi retningslinjer om tolkingen og forståelsen av flyktningkonvensjonen eller «subsidiary protection», men angir UNHCRs generelle syn på tvangsretur til et land eller område, gjerne basert på mer summariske vurderinger av så vel den sikkerhetsmessige som humanitære situasjonen."
Tema
- Beskyttelse