Tema
- Visum
Rettskildekategori
- Retningslinje
UDI 2010-001 Innreisevisum til enkelte studenter, forskere og praktikanter og deres familiemedlemmer
1. Innledning
Dette dokumentet gir retningslinjer for utstedelse av innreisevisum, jf. utlendingsloven (utl.) § 12, til utlendinger som kan fremme søknad fra Norge i henhold til utlendingsforskriften (utf.) §§ 10-1 annet ledd jf. 3-13 fjerde ledd. Dette gjelder søkere som er nevnt i utf. §§ 6-19 til 6-31, og for ektefelle, samboer og barn til slik søker.
Oppholdstillatelse skal som hovedregel være innvilget før utlendingen reiser inn i Norge, jf. utl. § 56 første ledd. Dette innebærer at både utlendinger som er visumpliktige ved innreise til Norge og utlendinger som er unntatt fra kravet om visum, skal fremme søknad fra utlandet, jf. utf. § 10-2 tredje ledd.
2. Søkergrupper som gis adgang til å søke om tillatelse etter innreise, jf. utlendingsforskriften § 10-1 annet ledd.
2.1. Studenter tatt opp ved utdanningsinstitusjon, jf. utlendingsforskriften § 6-19 første ledd
For å kunne unntas fra kravet om at oppholdstillatelse må være gitt før innreise må studenten enten:
- være formidlet gjennom FRAM Education, AFS Norge Internasjonal Utveksling, My Education, Fulbright, Youth for Understanding (YFU), STS High School Foundation, Rotary, Explorius eller Norges Forskningsråd (NFR),
- ha stipend fra norsk offentlig institusjon, eller
- skal studere ved høyere utdanningsinstitusjon innenfor rammen av utvekslingsordning i EU-regi eller i henhold til bilateral avtale mellom norsk og utenlandsk høyere utdanningsinstitusjon.
Det vises for øvrig til UDI 2010-101 Oppholdstillatelse til studenter.
2.2. Forsker, jf utlendingsforskriften § 6-20 første ledd
Det er et vilkår at forskeren må oppholde seg ved universitet, institutt o.l. i forskningsøyemed. Hen må finansiere oppholdet med egne midler. Det vises her til retningslinje om oppholdstillatelse til forskere med egne midler.
2.3. Praktikant, jf utlendingsforskriften § 6-21
Praktikanter formidlet gjennom organisasjon eller som deltar i utvekslingsordning i EU-regi, kan søke om oppholdstillatelse fra Norge.
2.4. Ektefelle, samboer og barn til utlending som faller inn under punktene 2.1 til 2.4, jf utlendingsforskriften § 10-1 annet ledd
Søker som er samboer, skal fremlegge dokumentasjon på at samboerforholdet har vart i minst to år. Søker som skal reise sammen med barn, må fremlegge fødselsattest(er) for barnet/a. Øvrige vilkår fremgår av utlendingsloven §§ 40 til 42.
3. Vilkår for innreisevisum
Utlending som nevnt under punkt 2 kan gis innreisevisum (D-visum).
Innreisevisum kan innvilges uavhengig av om søkeren samtidig innleverer søknad om oppholdstillatelse eller allerede har innlevert en søknad.
Søkeren skal ikke gis innreisevisum dersom:
- hen er innmeldt i Schengen informasjonssystem (SIS) med henblikk på ikke å tillate innreise.
- hen er utvist fra Norge med innreiseforbud.
- det erfaringsmessig er behov for verifisering av dokumenter i forbindelse med behandlingen av søknad om oppholdstillatelse.
Søkeren må gi de opplysninger som er nødvendig for å sannsynliggjøre at hen omfattes av personkretsen som kan gis D-visum. Hen må dokumentere at opplysningene er korrekte. Det er en forutsetning at det ikke er tvil om at vilkårene for å søke om tillatelse etter innreise, jf. punkt 2, er oppfylt.
Det er videre en forutsetning at vilkårene for å utstede visum er oppfylt, og at behandlingen av søknaden ut fra utenriksstasjonens vurdering ikke er mer ressurskrevende enn vanlig for søknader om visum, for eksempel fordi det er nødvendig å verifisere dokumenter. I tvilstilfelle skal utenriksstasjonen henvise søkeren til å søke oppholdstillatelse på ordinær måte.
4. Vedtaksmyndighet
Norsk utenriksstasjon med viseringsmyndighet (avgjørelsesmyndighet) kan innvilge innreisevisum etter retningslinjene i denne retningslinjen når vilkårene er oppfylt.
Norsk utenriksstasjon med viseringsmyndighet (avgjørelsesmyndighet) skal avslå søknad om innreisevisum etter retningslinjen når vilkårene ikke er oppfylt eller når det foreligger tvilsmomenter.
Liste over utenriksstasjoner med avgjørelsesmyndighet følger av vedlegg 14 til utlendingsforskriften.
5. Innreisevisumets innhold
Et visum etter denne retningslinjen gis som innreisevisum (D-visum) for syv dager med én innreise. Utlendingen kan i syvdagersperioden oppholde seg i, og reise gjennom, Norge og andre Schengen-land.
6. Klage
Avslag på søknad om visum kan påklages etter reglene i forvaltningsloven kapittel 6. Søkeren må selv levere klagen. Eventuelt kan en annen person levere klagen dersom søkeren har gitt skriftlig fullmakt til dette jf. forvaltningslovens § 12 (ekstern lenke).
Klagen skal leveres til den utenriksstasjonen som informerte søkeren om vedtaket. Klagen skal aldri sendes direkte til Utlendingsdirektoratet.
7. Informasjon til søkeren når et innreisevisum er innvilget
Når et innreisevisum er innvilget etter denne retningslinjen skal utenriksstasjonen informere søkeren om følgende:
- Søkeren plikter å melde seg for politiet innen én uke etter innreisen for å søke om oppholdstillatelse, eller for å melde fra om innreisen til Norge dersom slik søknad allerede er fremmet.
- Alle dokumenter som er nødvendige for å søke om oppholdstillatelse må søkeren levere inn til politiet når en slik søknad ikke er fremmet fra utlandet.
- Søkeren vil ikke få dekket reiseutgiftene til Norge.
- Søkeren må melde adresseendringer før tillatelse er innvilget til politiet.
- Visumet gir i seg selv ikke adgang til arbeid. Søkeren har ikke anledning til å arbeide uten oppholdstillatelse som gir adgang til arbeid.
- Søkeren har rett til å oppholde seg i Norge inntil søknaden om oppholdstillatelse er avgjort.
- Etter syvdagersperioden har søkeren ikke anledning til å reise til andre Schengen-land før oppholdstillatelse er innvilget, og søkeren har fått oppholdskort.
- Innvilgelsen av innreisevisumet betyr ikke i seg selv at en søknad om oppholdstillatelse vil bli innvilget av Utlendingsdirektoratet.
Tema
- Visum
Mottaker
- Politiet
- Utenriksstasjonene
Eier
- UDI Opphold
Rettskildekategori
- Retningslinje