Tema
- Familieinnvandring
Rettskildekategori
- Retningslinje
UDI 2010-023 Korttidsopphold for å besøke barn i Norge
1. Innledning
Foreldre som ønsker å besøke barn som er bosatt i Norge, kan enten fremme søknad om besøksvisum etter utlendingsloven § 10, eller søknad om kortidsopphold i inntil 9 måneder etter utlendingsloven § 47.
Formålet med denne retningslinjen er å sikre at den aktuelle søkergruppen får nødvendig informasjon om vilkårene for å få tillatelse til korttidsopphold etter utlendingsloven § 47, innholdet i en slik tillatelse, og veiledning om hvordan søknad om tillatelse skal fremsettes. Denne retningslinjen gir videre en oversikt over saksbehandlingsrutinene som skal følges.
2. Vilkår for tillatelse til korttidsopphold etter utlendingsloven § 47
Foreldre som har barn bosatt i Norge, kan få en tillatelse til korttidsopphold i medhold av utlendingsloven § 47. Referansepersonen, det vil si barnet som er bosatt i Norge, må enten være norsk eller nordisk borger, ha en permanent oppholdstillatelse, eller en tillatelse som danner grunnlag for dette jf. utlendingsloven § 40 første ledd bokstav a til c.
Det er et vilkår at referansepersonen fyller vilkårene i utlendingsloven § 58, jf. utlendingsforskriften §§ 10-8 til 10-12. Dette innebærer at referansepersonen må ha tilstrekkelig inntekt til å forsørge søkeren, og disponere en egnet bolig der søkeren kan bo under oppholdet i Norge.
Det er en forutsetning for å få tillatelse til korttidsopphold at søkeren reiser fra Norge ved tillatelsens utløp. Dette vurderes på samme måte som ved søknad om besøksvisum, se UDI 2012-005 Visumpraksis for grønn gruppe, UDI 2012-006 Visumpraksis for gul gruppe, UDI 2012-007 Visumpraksis for oransje gruppe og UDI 2012-008 Visumpraksis for rød gruppe.
3. Tillatelsens innhold
- I det følgende gis en oversikt over hva en tillatelse til korttidsopphold gir av rettigheter og hvilke begrensninger som er knyttet til tillatelsen.
- Tillatelsen gir adgang til gjentatte innreiser til Norge i tillatelsesperioden.
- Tillatelsen kan gis for inntil ni måneder.
- Tillatelsen gir ikke rett til å arbeide.
- Tillatelsen danner ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse.
- Tillatelsen kan ikke forlenges, dette gjelder også tillatelser som er gitt for en kortere periode enn ni måneder.
- Tillatelsen kan ikke fornyes.
- Tillatelsen gir ikke rett til å fremme søknad på nytt grunnlag fra Norge.
- Etter å ha hatt en tillatelse for korttidsbesøk må man være ute av Norge i ett år før man eventuelt kan få en ny tillatelse av denne typen. Hvis man besøker Norge på visum i denne perioden, vil tiden man er i Norge på visumbesøk legges til i tiden det tar før ny tillatelse kan innvilges. Dersom søkeren har besøkt Norge på visum i tre måneder, må det dermed gå til sammen 15 måneder, før ny tillatelse for kortidsbesøk kan innvilges. Oppholdet utenfor Norge må altså sammenlagt være på ett år. Man trenger ikke å være utenfor Norge sammenhengende i ett år.
- Foreldre som har hatt oppholdstillatelse i medhold av utlendingsloven § 47, kan etter utreisen besøke Norge på nytt med besøksvisum eller på visumfritt opphold, se UDI 2010-170 Beregning av oppholdstiden ved korttidsopphold i Schengenområdet punkt 4.
4. Saksforberedelse
Utenriksstasjonene skal gi den aktuelle søkergruppen informasjon om de to alternative mulighetene, visum og korttidsopphold, når formålet er besøksopphold hos barn i Norge.
Visumpliktige søkere som kun ønsker et besøk på inntil 3 måneder skal søke om ordinært besøksvisum i medhold av utlendingsloven § 10.
Søkere som ønsker en tillatelse til foreldrebesøk i inntil 9 måneder i medhold av utlendingsloven § 47, skal fylle ut skjema for søknad om første gangs oppholdstillatelse.
Foreldre som vil søke tillatelse på grunnlag av utlendingsloven § 47, kan søke om slik tillatelse etter innreise i Norge, eller reise inn i landet før tillatelse er gitt, jf. utlendingsforskriftens § 10-1 første ledd bokstav j. Visumpliktige søkere må ha fått visum før innreise til Norge.
Tema
- Familieinnvandring
Mottaker
- UDI
- Utenriksstasjonene
Eier
- UDI Opphold
Rettskildekategori
- Retningslinje