Tema

  • Saksbehandling

Rettskildekategori

  • Retningslinje
  • Saksnummer i UDISAK (arkiv)

UDI 2010-089 Politiets vedtaksmyndighet og mulighet til å avvise søknader

Retningslinjer om politiets vedtakskompetanse i ulike sakstyper. Vedtakskompetansen er delegert til politiet av Utlendingsdirektoratet og godkjent av Justis- og beredskapsdepartementet.

1. Innledning

Utlendingsdirektoratet har vedtaksmyndighet i saker om midlertidig og permanent oppholdstillatelse, fornyelse og tilbakekall. Utlendingsdirektoratet avgjør også spørsmål om vern mot utsendelse og søknad om reisebevis og utlendingspass, jf. utlendingsloven (utl) § 65 første ledd. Utlendingsdirektoratet kan delegere egen vedtakskompetanse til politiet i en del av disse sakene, jf (utl) § 65 annet ledd, jf. utlendingsforskriften (utf) kapittel 13. Hvilke sakstyper dette gjelder for, fremgår av  utf. § 13-1, § 13-2, § 13-3, § 13-5 og § 13-6.

Utlendingsdirektoratet delegerer herved vedtakskompetanse til politiet i sakstypene nevnt nedenfor. Utlendingsdirektoratets beslutning om å gi politiet vedtakskompetanse i disse sakene er godkjent av Justisdepartementet.

Politiets vedtaksmyndighet i punktene 2 til 6 i retningslinjen gjelder i tilfeller hvor det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt. I søknader om oppholdstillatelse kan politiet gjøre den endelige vurderingen av om vilkårene er oppfylt først når de har påsett at all nødvendig dokumentasjon er vedlagt søknaden, og de har innhentet alle opplysninger om søkeren som antas nødvendige for at saken skal bli så godt opplyst som mulig før vedtak treffes, jf. utf. § 10-2 første ledd og § 10-6 første ledd. I søknader som byr på tvil, skal politiet kort redegjøre for hva som byr på tvil ved oversendelsen til UDI.

Politiet skal alltid sende søknaden til UDI dersom det fremkommer opplysninger i saken som tilsier at søknaden kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn, jf. GI-20/2023 – Instruks om behandling av saker som kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn etter utlendingsloven kapittel 14, § 35, og saker etter eksportkontrollregelverket.

2. Politiets myndighet til å innvilge førstegangs oppholdstillatelse

Utlendingsdirektoratet gir politiet myndighet til å innvilge førstegangs oppholdstillatelse i saker hvor søknad er fremmet fra riket, og det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt, jf. utf § 13-1, til utlendinger nevnt i punktlisten nedenfor. Kompetansen til å innvilge førstegangs oppholdstillatelse omfatter også søknader på nytt faktisk og rettslig grunnlag.

Politiet kan behandle søknader som nevnt over også når søknaden er levert personlig etter utløpet av det lovlige oppholdet dersom

  • søknaden er registrert elektronisk via søknadsportalen minimum én uke før utløpet av det lovlige oppholdet, og

  • det sene oppmøtet skyldes forhold utenfor søkerens kontroll

Vurderingen er nærmere omtalt i punkt 5.1.4 i UDI 2013-007 Søke om oppholdstillatelse fra Norge.

3. Politiets myndighet til å innvilge søknad om fornyelse av oppholdstillatelse

Utlendingsdirektoratet gir politiet myndighet til å innvilge søknad om fornyelse av oppholdstillatelse i tilfeller hvor det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt, jf. utf. § 13-2, unntatt i saker som gjelder

Dersom det av utdanningsinstitusjonens uttalelse fremkommer at fornyet tillatelse til deltidsarbeid antas å være til ulempe for gjennomføringen av utdanningen, skal politiet sende saken til Utlendingsdirektoratet for behandling, jf. utf § 13-2 første ledd bokstav b

3.1 Presiseringer om politiets vedtaksmyndighet i andre retningslinjer

Videre presiseringer om politiets myndighet til å innvilge søknader om fornyelse av oppholdstillatelse finnes også i:

3.2 Vedtakskompetanse ved søknad om fornyelse etter utløpet av siste tillatelse

Politiet kan innvilge søknader om fornyelse som blir fremmet innen seks måneder etter utløpet av siste tillatelse, dersom det ikke tvil om at vilkårene er oppfylt. Søknader om fornyelse som blir fremmet mer enn seks måneder etter utløpet av siste tillatelse, skal politiet uten unntak sende til Utlendingsdirektoratet for avgjørelse.

Når søknad om fornyelse er levert etter utløpet av tidligere tillatelse, og tillatelsen danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, skal den fornyede tillatelsen gjelde fra vedtaksdato, jf. utf. § 10-24 andre ledd andre punktum.

Om søknaden gjelder fornyelse av tillatelse som ikke danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, skal den fornyede tillatelsen som hovedregel gjelde fra utløpet av tidligere tillatelse, jf. utf. § 10-24 andre ledd første punktum.

Søknad om fornyelse skal regnes for fremmet den dagen den blir levert til politiet.

3.3 Vedtakskompetanse ved søknad om fornyelse når søknaden om fornyelse innleveres tidlig

Politiet kan innvilge søknader om fornyelse av oppholdstillatelse inntil seks måneder før utløpet av en løpende tillatelse dersom det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt.

Politiet kan innvilge søknader om fornyelse av oppholdstillatelse mer enn seks måneder før utløpet av en løpende tillatelse når søkeren har et dokumentert behov for å få vedtaket tidlig, og det ikke er tvil om at vilkåret er oppfylt. Et eksempel på et slikt behov er at søkeren skal reise til et land som krever seks måneders gyldighetstid på reisedokument og oppholdstillatelse i Norge for å tillate innreise. 

4. Politiets myndighet til å innvilge søknad om permanent oppholdstillatelse

Utlendingsdirektoratet gir politiet myndighet til å innvilge søknad etter utl. § 62 første ledd og utf. § 11-1 første ledd og annet ledd første punktum i saker hvor det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt, jf. utf § 13-3.

Utlendingsdirektoratet gir også politiet myndighet til å innvilge søknad etter utf. § 11-2 annet ledd i saker der søkeren er faglært og har hatt utenlandsopphold utover syv måneder på oppdrag fra arbeidsgiver, og det totale utenlandsoppholdet ikke har vært på mer enn 15 måneder til sammen. Det kan ikke være tvil om at vilkårene er oppfylt. 

Se for øvrig presiseringer i UDI 2017-006 Forberedelse og behandling av søknader om permanent oppholdstillatelse punkt 3.1 og UDI 2016-013 Oversendelse av søknader om permanent oppholdstillatelse der UDI skal vurdere tilbakekall av beskyttelse jf. GI-14/2016.

5. Politiets myndighet til å innvilge søknad om første gangs utlendingspass til barn under 16

Utlendingsdirektoratet gir politiet myndighet til å innvilge søknad om utlendingspass (UDI 2019-001 Reisebevis for flyktninger og utlendingspass) til barn under 16 år, når det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt, og

  1. begge foreldrene har eller får reisebevis eller utlendingspass, eller

  2. barnet er blitt gjenforent med eller kom sammen med en av foreldrene, og denne har eller får utlendingspass.

Se for øvrig presiseringer i UDI 2019-001 Reisebevis for flyktninger og utlendingspass punkt 3.1.

6. Politiets myndighet til å innvilge søknad om fornyelse av reisebevis for flykninger og utlendingspass

Utlendingsdirektoratet gir politiet myndighet til å innvilge søknad om fornyelse av reisebevis for flyktninger og utlendingspass når det ikke er tvil om at vilkårene er oppfylt, jf. utf § 13-6.

7. Politiets myndighet til å avvise søknader om oppholdstillatelse

Utlendingsdirektoratet gir politiet myndighet til å fatte vedtak om avvisning etter utf. § 10-2 tiende ledd i situasjonene angitt nedenfor. Kompetansen til å avvise søknader kommer i tillegg til politiets plikt etter forvaltningsloven § 11 (ekstern lenke) til å veilede søkerne om hvordan det søkes om tillatelse

Se for øvrig UDI 2013-018 Fremgangsmåten ved søknad om oppholdstillatelse punkt 3.1.