Tema
- Arbeid
Rettskildekategori
- Retningslinje
-
Mottaker
- Politiet
- Utenriksstasjonene
- UDI
Eier
- UDI Opphold
Saksnummer i UDISAK (arkiv)
UDI 2010-144 Forberedelse av søknader om oppholdstillatelse som faglært
1. Innledning
Utlendingsdirektoratet skal iverksette flyktning- og innvandringspolitikken i samhandling med de øvrige deler av utlendingsforvaltningen. For å sikre god kvalitet i saksbehandlingen gir denne retningslinjen minimumskrav til politiets og utenriksstasjonenes saksforberedelse av søknader om oppholdstillatelse etter utlendingsforskriften § 6-1 første og annet ledd.
Dette er også i samsvar med utlendingsforskriften § 10-2 første ledd som sier at ”den myndigheten som mottar søknaden, skal påse at den er riktig utfylt, og at de nødvendige vedleggene følger søknaden”.
Formålet med retningslinjen er å synliggjøre politiets og utenriksstasjonenes rolle i saksbehandlingen, samt å sikre at søknadene er tilfredsstillende utfylt og at all nødvendig dokumentasjon er fremlagt før søknadene oversendes Utlendingsdirektoratet. Målsetningen er at det i minst mulig grad skal være nødvendig å innhente ytterligere opplysninger etter at søknaden er oversendt Utlendingsdirektoratet.
2. Søknader om arbeidsinnvandring
Retningslinjen omhandler retningslinjer for saksforberedelsen i saker om arbeidsinnvandring for faglærte mv. etter utlendingsforskriften § 6-1 første og annet ledd.
Det vises til UDI 2014-018 som omhandler rutiner og regler for saksbehandlingen etter utlendingsloven § 23 første ledd og utlendingsforskriften § 6-1 første og annet ledd.
Som hovedregel må førstegangs oppholdstillatelse være gitt før innreise, jf. utlendingsloven § 56 første ledd. Dette kravet gjelder ikke for en søker som har kompetanse som faglært, jf. utlendingsforskriften § 6-1 første ledd. Det er en forutsetning at søkeren har lovlig opphold i Norge, jf. utlendingsforskriften § 10-1 tredje ledd. Søknader som fremmes fra Norge, leveres politiet i det distriktet søkeren bor, eller der arbeidsgiveren har sitt forretningssted dersom søknaden fremmes via arbeidsgiveren etter fullmakt, jf. utlendingsforskriften § 10-3 første ledd. Søknader kan også fremmes ved et Servicesenter for utenlandske arbeidstakere. Søknader som ikke fremmes fra Norge, leveres til norsk utenriksstasjon, jf. utlendingsforskriften § 10-2 tredje ledd.
3. Dokumentasjonskrav
Den instans som mottar søknaden må sørge for at søkeren har fylt ut den aktuelle dokumentlisten og levert alle dokumentene i henhold til denne.
Dokumentlistene finnes på UDIs nettsider:
- Skilled workers who are employed in Norway for Norwegian employers - These documents need to be handed in when applying for residence permit (external link to udi.no)
- Faglærte som er ansatt i Norge hos norske arbeidsgivere - Disse dokumentene må du levere inn når du skal søke om oppholdstillatelse (ekstern lenke til udi.no)
Offisielle dokumenter (vitnemål, attester osv.) skal fremlegges i originalversjon for utenriksstasjon/politi, men disse skal ikke legges ved søknaden. Kun kopier, bekreftet av utenriksstasjon/politi, skal vedlegges søknaden. Det er viktig at det kommer tydelig frem at utenriksstasjon/politi har sett originaldokumentet. Sammen med søknaden skal det også legges ved en oversettelse av dokumentene til norsk eller engelsk av autorisert translatør.
3.1. Særskilte grupper med tilleggsvilkår
For visse grupper gjelder et skjerpet kompetansekrav eller tilleggsvilkår, se følgende:
- UDI 2014-018 (søkere ansatt i bemanningsbedrifter, se punkt 3.2.5)
- UDI 2011-046 (religiøse ledere/lærere)
- For helsepersonell kreves lisens/autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH). Godkjenning fra offentlig myndighet må foreligge også for andre yrker når slik godkjenning er nødvendig før yrket kan utøves. Nærmere informasjon er gitt i UDI 2014-018 (faglærte mv: pkt 3.2.3.).
3.2. Søknader om fornyelse
Ved søknader om fornyelse, jf. utlendingsloven § 61, må søkeren dokumentere at vilkårene fortsatt er oppfylt.
- Kvittering for betalt gebyr
- Utfylt søknadsskjema
- Nytt konkret og aktuelt arbeidstilbud på fastsatt skjema dersom søkerens arbeidstilbud/kontrakt har utløpt
3.3. Oppholdstillatelse under søknadsbehandlingen
Politiet har mulighet til, etter anmodning, å gi en oppholdstillatelse under søknadsbehandlingen i saker der det er sannsynlig at søknaden vil bli innvilget, jf. utlendingsloven § 57.
4. Registrering i DUF
Registreringen i DUF (Datasystemet for utlendings- og flyktningsaker) skal være fullstendig. Det bes om at politiet følger arbeidsprosessene i DUF og registrerer alle relevante opplysninger som er gitt ved søknaden.
5. Særskilte forhold når søkeren er utvist
Dersom en person blir utvist fra Norge blir vedkommende ilagt et varig eller tidsbegrenset innreiseforbud. Innreiseforbudet innebærer at den utviste ikke har lov til å reise inn i Norge så lenge innreiseforbudet gjelder.
Opphevelse av innreiseforbudet er en forutsetning for å kunne innvilge tillatelse, jf. utlendingsloven § 59.
Når en person søker om oppholdstillatelse via utenriksstasjon, til tross for at innreiseforbudet fortsatt gjelder, anses vedkommende derfor også for å søke om opphevelse av innreiseforbudet.
Se UDI 2010-069 Opphevelse av innreiseforbud eller adgang til Norge for kortvarig besøk, som gir nærmere retningslinjer
for forberedelsen av søknader om oppholdstillatelse fremmet ved utenriksstasjon i de tilfellene søkeren er utvist fra Norge.
Tema
- Arbeid
Mottaker
- Politiet
- Utenriksstasjonene
- UDI
Eier
- UDI Opphold
Rettskildekategori
- Retningslinje