Tema

  • Visum

Rettskildekategori

  • Retningslinje
  • Saksnummer i UDISAK (arkiv)

UDI 2010-166 Visum på grensen (nødvisum)

Retningslinjer om behandlingen av søknader om visum på grensen etter utlendingsforskriften § 3-18. Retningslinjene omtaler særskilt visum på grensen til sjøfolk i transitt.

1. Innledning

Formålet med retningslinjen er å gi retningslinjer som politiet skal følge i sin håndtering av nødvisum, det vil si alle typer visum som blir utstedt på grensen. Retningslinjene er et supplement til Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 810/2009 om innføring av fellesskapsregler for visum – visumforordningen, med vedlegg og tilhørende håndbøker.

2. Utstedelse av visum på grensen (nødvisum)

Visumpliktige borgere som kommer til Norge uten visum, skal som hovedregel bortvises, jf. utlendingsloven § 17 første ledd bokstav b. Unntakene fra hovedregelen er beskrevet i utlendingsforskriften § 3-18.

2.1 Saksbehandling

  • Uten å kontakte Utlendingsdirektoratet (UDI) først skal politiet vurdere om personen skal bortvises
  • Hvis politiet mener det kan være grunnlag for å utstede visum på grensen (nødvisum), jf. utlendingsforskriften § 3-18, skal de kreve inn gebyr (se punkt 2.3 nedenfor), ta imot visumsøknaden, ved behov også bistå søkeren med å fylle ut søknaden, og registrere søknad om visum på grensen (nødvisum)
  • Politiet skal sørge for at saken er tilstrekkelig opplyst, herunder opplyse om søkeren er innmeldt i Schengen informasjonssystem (SIS)
  • Politiet skal også klarlegge om det er aktuelt bare å gi nasjonalt visum, jf. utlendingsforskriften § 3-18 annet ledd, jf. visumforordningen artikkel 35 punkt 5
  • Når punktene over er utført, forelegger politiet søknaden for UDI til avgjørelse

2.2 Vedtaksmyndighet

UDI avgjør søknader om utstedelse av visum på grensen (nødvisum), jf. utlendingsloven § 13 første ledd, første punktum. Utenom arbeidstid skal politiet forelegge søknadene for UDIs hjemmevakt etter å ha fulgt rutinene som nevnt under punkt 2.1 i denne retningslinjen.

2.3 Gebyr

Gebyrsatsene er regulert i visumforordningen artikkel 16. Hovedregelen er at den som søker visum på grensen, skal betale et ordinært gebyr på 90 euro eller tilsvarende i norske kroner. Hovedregelen og unntakene som står nevnt i artikkelen, er nærmere spesifisert i visumhåndbok 1 del II punkt 3.4.

Vær oppmerksom på visumsøkere som omfattes av en visumfasiliteringsavtale. For en oversikt over de land som Norge har inngått visumfasiliteringsavtale med, og lenker til Lovdata, se vedlegg UDI 2020-004V1 Saksbehandling av søknader om Schengenvisum.

Gebyrsatsene, og de omfattende unntakene fra gebyrplikten, som følger av avtalene gjelder også når det søkes visum på grensen.

Politiet skal overføre innbetalt gebyr til Politidirektoratet med følgende merking: «Kap.3440 post 06, Kto 37051» eller «nødvisumgebyr». Hvilket kontonummer som skal benyttes, framgår av vedlegg 2 til denne retningslinjen.

Betydningen av at visumfasiliteringsavtalen med Russland er midlertidig opphevet

Norges visumfasiliteringsavtale med Russland (ekstern lenke) er er midlertidig opphevet fra og med 22 september 2022. Det betyr at visumforordningens vanlige regler om dokumentasjon og gebyr gjelder for borgere av Russland. Innehavere av russisk diplomatpass er visumpliktige. Ingen av lettelsene i visumfasiliteringsavtalen skal anvendes.

3. Utstedelse av visum på grensen for sjøfolk i transitt – særlige vilkår og saksbehandling

I tillegg til retningslinjens punkt 1 og 2, gjelder særlige retningslinjer for sjøfolk i transitt, se:

Politiet forbereder saken og fyller ut «Skjema for visumpliktige sjøfolk i transitt», se vedlegg 26 til Visumhåndboken. Dette skjemaet er tatt inn som vedlegg 1 til denne retningslinjen.

Saksbehandlingsrutinene slik de er nedfelt i denne retningslinjens punkt 2 om saksbehandling, skal følges også her.