Tema
- Asylmottak
Rettskildekategori
- Retningslinje
-
Mottaker
- Driftsoperatør for asylmottak
Eier
- UDI Mottak og retur
Saksnummer i UDISAK (arkiv)
10/988
UDI 2011-014V2 Rutiner for mottakenes behandling av permisjonssøknader og permisjoner for enslige mindreårige beboere
1. Innledning
Denne rutinebeskrivelsen er vedlegg til UDI 2011-014 og omfatter nødvendige rutiner når enslige mindreårige beboere søker om, og får innvilget permisjon fra asylmottak. Rutinene gjelder alle mottak med beboere som er registrert som enslige mindreårige og som antas å være mindreårige.
2. Målsetting
Rutinebeskrivelsen skal klargjøre mottakenes rutiner i forbindelse med forberedelse av permisjonssøknader og oppfølging i permisjonstiden for enslige mindreårige asylsøkere.
3. Rutiner for søknad om permisjon og behandling av søknaden
3.1. Søknaden
Søknader om permisjon skal inneholde:
-
Den mindreåriges navn og DUFnummer, eventuelt registreringsnummer
-
Tidsrom for ønsket permisjon
-
Navn og adresse på kontaktpersoner på besøksstedet
Søknaden kan skriftliggjøres på UDIs skjema. Beboere som ikke kan skrive selv, kan få hjelp til dette av mottaket.
Alle permisjonssøknader skal behandles av UDI, og nå være mottatt av regionkontoret senest fem virkedager før ønsket permisjon.
3.2. Forarbeid til søknaden
Når en enslig mindreårig søker om permisjon, skal mottaket utføre følgende forarbeid:
a) Vurdere om fraværet kommer i konflikt med det obligatoriske mottaksprogrammet, gjennomføring av driftsoppgaver på mottaket eller skolegang.
b) Forvisse seg om at den mindreårige selv ønsker å ha permisjon hos de(n) aktuell(e) personen(e).
c) Innhente kontaktopplysninger til den/de den mindreårige vil besøke og få oppgitt kontaktperson. Det gis ikke mulighet til å innvilge permisjon hvis kontaktpersonen ikke er over 25 år. Opplysningene legges inn i Mot-portalen.
d) Ta kontakt med kontaktpersonen og
a. invitere vedkommende til mottaket dersom dette er mulig, slik at omsorgsansvarlig på mottaket kan møte ham/henne/dem
b. be om kopi av identitetspapir, for eksempel reisedokument eller førerkort
c. be om referanser, helst en-to offentlig(e) person(er) som kjenner vedkommende (f.eks. flyktningkonsulent, lærer, læreren til kontaktpersonens barn, arbeidsgiver) for å få uttalelser om personen anses som egnet til å ha midlertidig omsorg for en enslig mindreårig.
e) Kontakte den mindreåriges representant for å innhente eventuell støtte for eller innvendinger mot å innvilge permisjon.
f) Kontakte lokalt politi og forhøre seg om de har innvendinger mot at den mindreårige besøker denne adressen/personen(e) mht. den mindreåriges sikkerhet og trygghet. Politiet kan eventuelt kontakte UDIs regionkontor dersom de ikke vil uttale seg til mottaket. UDI har ikke hjemmel til å foreta vandelskontroll og innhente politiattester.
g) Dersom mottaket er usikre på om permisjonsstedet er trygt etter at de har fulgt punktene ovenfor, kan de be barnevernet i mottakets vertskommune om å undersøke forholdene, eventuelt sende bekymringsmelding hvis det er aktuelt.
4. Ved innvilget permisjon
Når en enslig mindreårig er innvilget permisjon, skal mottaket:
a) gjøre avtale med beboeren og kontaktpersonen om når beboeren skal returnere.
b) varsle den mindreåriges representant om innvilget permisjon (UDIs regionkontor sender kopi av vedtaket i posten til representanten).
c) følge opp beboeren i permisjonstiden med f.eks. telefoner for å undersøke om den mindreårige har det bra og gjennomfører permisjonen ifølge avtale.
5. Uforutsette situasjoner
Mottaket skal umiddelbart undersøke årsaken hvis det oppstår uforutsette situasjoner, f.eks.
a) At beboeren ikke kommer tilbake til avtalt tid etter permisjon
b) At det ikke er klart hvor beboeren er under eller etter innvilget permisjonstid, og det er grunn til bekymring. Vedkommende skal da straks meldes savnet til nærmeste politimyndighet, og mottaket skal følge de krav som er beskrevet i UDI 2015-009 Enslige mindreårige som forsvinner fra asylmottak.
Hvis beboeren ikke forholder seg til avtale for permisjon, kan mottaket varsle regionkontoret om det, slik at det kan tas med i vurderingen av
senere søknader om permisjon.
6. Permisjon i transittfasen
a) Enslige mindreårige skal normalt ikke gis permisjon under opphold i transittmottak.
b) Det skal ikke gis permisjon før det er gjennomført asylintervju og aldersundersøkelse
c) I visse tilfeller kan permisjon fra transitt innvilges, for eksempel ved dødsfall i nær familie. Normalkrav beskrevet i punkt 4 skal da følges.
d) Enslige mindreårige med botid som overskrider 3 måneder i transitt kan etter en helhetsvurdering innvilges permisjon.
e) Når mottaket har innhentet nødvendige opplysninger (se pkt. 3) og vurdert søknaden, oversendes den til regionkontoret, som innvilger eller avslår permisjon.
7. Permisjon for søkere under dublinprosedyre
Enslige mindreårige under dublinprosedyre skal ikke innvilges permisjon med mindre de har bodd på mottaket i mer enn 3 uker. Før eventuell innvilgelse av permisjon, må mottaket kontakte Politiets Utlendingsenhet (PU) slik at de kan uttale seg om eventuell permisjon kommer i konflikt med planer for uttransportering.
Permisjon skal kun innvilges av UDIs regionkontor. Ved innvilget permisjon gjelder normalkrav beskrevet i punkt 3. Mottaket må påføre søknaden resultatene av sine undersøkelser etter denne bestemmelsen, inklusiv PUs vurdering, før søknaden oversendes. Kopier av dokumentasjon på kontaktpersonens identitet skal legges ved.
8. Permisjoner for enslige mindreårige med endelig avslag
Når enslige mindreårige med endelig avslag søker permisjon, skal Politiets Utlendingsenhet kontaktes for å uttale seg om eventuell permisjon kommer i konflikt med planer om uttransportering. Dersom den gjør det, kan permisjonen ikke innvilges.
9. Permisjoner fra ordinære mottak
Etter at forarbeid til søknaden som følger av punkt 3.2 er gjort, skal mottaket sende søknaden til UDIs regionkontor.
Tema
- Asylmottak
Mottaker
- Driftsoperatør for asylmottak
Eier
- UDI Mottak og retur
Rettskildekategori
- Retningslinje