Tema

  • Visum

Rettskildekategori

  • Retningslinje
  • Saksnummer i UDISAK (arkiv)

UDI 2012-006 Visumpraksis for gul gruppe

Retningslinjer for vurderingen av returforutsetningene i søknader om visum fra borgere av land i gul gruppe.

1. Innledning

Når visumsøknaden behandles, må saksbehandleren vurdere om vilkårene, jf. utlendingsloven § 10 første ledd, jf. visumforordningen artikkel 21 (ekstern lenke), er oppfylt. Et annet vurderingsmoment er om innvandringsregulerende hensyn taler mot å innvilge et visum, jf. utlendingsloven § 10 annet ledd. Det skal i den forbindelse foretas en konkret vurdering av søkerens generelle og individuelle returforutsetninger.

Denne retningslinjen gir veiledning for den delen av saksbehandlingen som gjelder vurderingen av returforutsetningene og gjelder for borgere av følgende land:

Angola, Armenia, Benin, Botswana, Dominikanske Republikk, Ecuador, Ekvatorial-Guinea, Filippinene, Gabon, India, Jordan, Kambodsja, Kasakhstan, Kenya, Laos, Madagaskar, Malawi, Mongolia, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Vietnam og Zimbabwe.

2. Konkret individuell vurdering av alle søknader

Utlendingsforvaltningen skal i hver enkelt sak vurdere de innvandringsregulerende hensyn som gjør seg gjeldende. Det innebærer at man for hver søker skal vurdere konkret og individuelt om han/hun vil returnere til hjemlandet/oppholdslandet etter besøket i Norge/Schengen. Dersom ett eller flere andre vilkår ikke er oppfylt, for eksempel om det er tvil rundt det oppgitte formålet med reisen, skal det avslås på dette, men returvilkåret skal også kommenteres i vedtaket. Dersom alle andre vilkår er oppfylt, skal søknaden likevel avslås hvis det er grunn til å tro at søkeren ikke vil forlate Schengen-området når visumet utløper.

3. Generelle forhold

I saksbehandlingen inngår en vurdering av de generelle forholdene i landet, eventuelt regionen, søkeren er fra eller oppholder seg i. Slik vurdering er nødvendig fordi økonomiske, sosiale og/eller politiske forhold i et land anses å påvirke befolkningens utvandringspotensiale.

For de land som er nevnt ovenfor, anser UDI at det, basert på konfliktsituasjonen, antall asylsøknader til Norge og Schengen, levekårene og andre Schengenlands praksis, generelt sett foreligger et utvandringspotensiale til Norge og Schengen. En del visumsøknader fra borgere av disse landene blir derfor avslått. Her inngår også vår erfaring med visumsøkere fra disse landene de siste årene.

4. Ved opphold i annet land enn hjemlandet

Dersom søkeren ikke er bosatt i hjemlandet, må det avklares

  • hvilket oppholdsgrunnlag søkeren har i oppholdslandet

  • hvilken varighet søkerens oppholdstillatelse har og om den kan fornyes

  • hvor lenge søkeren har oppholdt seg i oppholdslandet og hvor lenge oppholdet kan antas å vare fremover

  • om søkeren har hatt reisevirksomhet til andre land før og under oppholdet

Dersom det er dokumentert at søkeren har returadgang til oppholdslandet etter et visumbesøk i Norge/Schengen, skal vurderingen av de generelle forholdene relatere seg til søkerens oppholdsland. Det gjelder også hvis returadgang kun er sannsynliggjort, for eksempel ved at det er søkt om fornyet oppholdstillatelse, og vilkårene for innvilgelse anses oppfylt.

Dersom det er usikkert om søkeren vil eller kan returnere til oppholdslandet, skal vurderingen av de generelle forholdene hovedsakelig relatere seg til søkerens hjemland, eventuelt annet (nytt) oppholdsland. De generelle forhold i det aktuelle oppholdslandet spiller da en mer underordnet rolle, men skal ikke ses helt bort fra.

5. Individuelle forhold

Søkerens konkrete situasjon i hjemlandet/oppholdslandet kan styrke eller svekke sannsynligheten for at vedkommende vil returnere etter endt besøk. I den forbindelse ser man på søkerens alder, hvorvidt vedkommende er i arbeid og har etablert familie, om søkeren har eiendom og/eller økonomiske/sosiale forpliktelser. Det har også betydning om søkeren har hatt visum til Schengen før og da har overholdt visumbetingelse, samt om søkerens nære familie har utvandret.

Når søkeren kommer fra et land hvor de generelle forholdene tilsier at det foreligger et utvandringspotensiale, kan de individuelle forholdene tilsi at søkeren ikke vil returnere etter endt besøk. I så fall skal det vurderes om velferds- eller samfunnsrelaterte hensyn gjør seg gjeldende. Dersom dette er tilfelle kan de vektlegges mer enn de generelle og individuelle returforutsetninger og visum innvilges på bakgrunn av det.

6. Velferds- og samfunnsrelaterte hensyn

Dersom vi mener at søkeren kommer til å returnere etter endt besøk, vil vurderingen av velferds- og samfunnsrelaterte hensyn ikke være relevant. Foreligger det tvil om søkeren vil returnere, kan formålet med besøket likevel føre til en innvilgelse av visumsøknaden.  Det forutsetter at besøkets formål er dokumentert eller tilstrekkelig sannsynliggjort. Er ikke det tilfelle, skal søknaden avslås etter utlendingsloven § 10 første ledd bokstav b.

Velferdshensyn knytter seg som regel til familie- og vennebesøk, mens samfunnsrelaterte hensyn knytter seg til næringspolitiske og kulturelle interesser og således til forretningsreisende, turister og deltakere ved kulturelle arrangementer. Hvor sterkt slike hensyn skal vektlegges for borgere av de land som er nevnt ovenfor, følger nedenfor.

6.1. Besøk av familie

6.1.1. Foreldre/barn til referansen i Norge

Foreldre og barn skal kunne besøke sin familie i Norge. Dette hensynet veier tungt og fører som hovedregel til innvilgelse, selv om de individuelle returforutsetningene anses som svake.

6.1.2. Ektefelle/samboer til referansen i Norge

Ektefelle/samboer skal kunne besøke sin familie i Norge. Dette hensynet veier tungt og fører som hovedregel til innvilgelse. Et viktig vurderingsmoment er imidlertid varigheten av forholdet - jo lengre varighet, jo tyngre velferdshensyn. Har ektefellene utelukkende hatt kontakt på internett før de giftet seg, inngår denne tiden ikke i beregningen av forholdets varighet.

Samboere må dokumentere å ha bodd sammen og vært et par i minimum 2 år for at relasjonen skal vektlegges under kategorien samboere.

6.1.3. Søsken, besteforeldre/barnebarn til referansen i Norge

Som hovedregel kan visum innvilges med mindre de individuelle returforutsetningene
er svært svake.

6.1.4. Fjernere slekt til referansen i Norge

Visum kan innvilges dersom søkeren har relativt sterke returforutsetninger. Et relevant vurderingsmoment er om besøket er knyttet til en spesiell anledning.

6.2. Besøk av en kjæreste

For at velferdshensynet med å besøke kjæreste skal tillegges vekt, må partene ha truffet hverandre personlig. Varigheten av forholdet, dvs. hvor lang periode man har kjent hverandre og hvor lenge man har møttes ev. bodd sammen, er en sentral del av vurderingen.

6.3. Forretningsreisende

Det anses som viktig at norske næringslivsinteresser ivaretas gjennom kontakt med internasjonale forretningsforbindelser. Visum skal som hovedregel innvilges når invitasjon fremlegges. Dersom søkeren ikke skal i møte med norsk firma, men delta på messe e.l., skal det fremlegges bekreftelse fra arrangøren. Ønsker søkeren å delta i konferanse som er åpen for alle, anses ikke det som en sterk velferdsgrunn, og visum skal som hovedregel bli avslått.

6.4. Deltakere ved kulturelle arrangementer

Dersom arrangementet er av slik karakter at det anses som viktig at søkeren kan delta, selv om de individuelle returforutsetningene er svake, skal visum som hovedregel bli innvilget. Det skal i den forbindelse ses hen til hvem som er arrangør, om søkeren er tiltenkt en spesiell funksjon, om det er samfunnsinteresser som gjør seg gjeldende når det gjelder søkerens deltakelse.

6.5. Besøk hos ideell, humanitær eller religiøs organisasjon

Dersom samfunnsrelaterte hensyn gjør seg gjeldende, avhengig av besøkets formål, kan visum innvilges. Det må imidlertid vurderes om søkeren under besøket vil utføre arbeid og om det vil være omfattet av unntaksreglene fra kravet om oppholdstillatelse, jf. utlendingsforskriften § 1-1. Nærmere retningslinjer er gitt i UDI 2011-032.

6.6. Venner/turister

Velferdshensyn gjør seg ikke gjeldende ved vennebesøk.

For turister kan samfunnsrelaterte hensyn bli avgjørende, dersom det er dokumentert at søkeren har en veldig god personlig økonomisk situasjon, selv om de øvrige individuelle returforutsetningene er svake. I så fall kan visum likevel innvilges.