Tema

  • Beskyttelse

Rettskildekategori

  • Retningslinje
  • Saksnummer i UDISAK (arkiv)

    17/01954-3

UDI 2013-027 Håndtering av mulig dublinsak (DM)

Angir saksforløpet i saker som har prosedyrekode DM (Mulig Dublin-sak) og retningslinjer for i hvilke tilfeller Dublinenheten kan sende artikkel 34-søk.

1. Innledning

Formålet med denne retningslinjen er å klargjøre saksforløpet i saker som har prosedyrekode DM (Mulig Dublin-sak), og i hvilke tilfeller UDI Beskyttelse team 4 (Dublin) kan sende artikkel 34-søk.

2. Informasjon fra andre medlemsland (artikkel 34-søk)

Artikkel 34-søk er en mekanisme i Dublin III-forordningen (ekstern lenke) som medlemslandene i Dublin-samarbeidet kan benytte for å utveksle informasjon om en asylsøker. Beskyttelse 4 Dublin kan sende et søk når det er behov for informasjon for å:

  • avgjøre hvilken medlemsstat som er ansvarlig for behandlingen av en søknad om beskyttelse,

  • behandle en søknad om beskyttelse, eller

  • gjennomføre enhver forpliktelse som følger av Dublin III-forordningen.

Tilfeller hvor artikkel 34-søk vanligvis blir sendt er når søkeren oppgir å ha:

  • avlagt fingeravtrykk i annet medlemsland

  • blitt innvilget visum/oppholdstillatelse i annet medlemsland

  • søkt om beskyttelse i annet medlemsland

  • foretatt ulovlig grensepassering eller oppholdt seg ulovlig i annet medlemsland

Beskyttelse team 4 sender som regel også artikkel 34-søk når søkeren er i besittelse av eiendeler som knytter vedkommende til et annet medlemsland. Det samme gjelder der det på basis av søkerens forklaring eller gjennom andre opplysninger er indikasjoner på at han/hun har en tilknytning til et annet medlemsland.

3. Rutiner i innledende fase

Saker merket med prosedyrekode DM fra Politiets utlendingsenhet (PU) siles automatisk til Beskyttelse team 4 for videre behandling. Søkeren skal ikke bookes til intervju før team 4 har avklart Dublin-status i saken.

4. Rutiner i andre team i UDI Beskyttelse

I saker hvor PU har merket saken med prosedyrekode NS, men det fremkommer opplysninger som tyder på at søkeren har tilknytning til et annet medlemsland, jf. punkt 2, må intervjueren følge opp dette under intervjuet. Intervjueren må så langt det er mulig forsøke å klarlegge oppholdssted, adresser, eventuelt arbeid, familierelasjoner, om søkeren hadde en oppholdstillatelse, evt. hva slags type tillatelse og dens gyldighet.

Fremkommer det nye opplysninger under intervjuet som medfører at intervjueren mener at det kan foreligge en mulig Dublin-sak, tar vedkommende kontakt med Beskyttelse team 4 Dublin på deres vakttelefon, for vurdering av om saken bør sendes dit.

Dersom saken skal sendes til team 4, endrer saksbehandleren prosedyrekoden til DM. Etter intervjuet skal saksbehandleren slippe saken i teamets oppgaveboks for slippsaker i DUF, og merke saken med slippkode «artikkel 34-søk/DUB avklaring» (vises som «34» i DUF). Saksbehandleren sender en epost til _dublin@udi.no hvor det bes om at det skal sende et artikkel 34-søk til de relevante landene i Dublin-samarbeidet. Saksbehandleren i landenheten må selv skrive søket på engelsk, hvilken informasjon vi søker og hvem som skal ha beskjed når svar på søket kommer inn. Dersom vi ønsker at det skal legges ved kopi av saksdokumenter/ID-dokumenter fra et annet medlemsland må UDI legge ved signert samtykkeerklæring. Saksbehandleren som bestiller søket må fremskaffe denne.

Når Beskyttelse team 4 får svar på artikkel 34-søket skal enheten gi beskjed til person samsvarende med bestillingen av søket, uavhengig av utfall. Dersom saken skal behandles av team 4, sletter det andre teamet sin arbeidsprosess. Dersom saken skal realitetsbehandles, sletter team 4 sin arbeidsprosess.

Man kan ta kontakt med Beskyttelse team 4 Dublin via vakttelefonen (tlf. 934 94 265) ved spørsmål om grunnlag for artikkel 34-søk.

4.1. Når man trenger ytterligere informasjon fra et annet medlemsland for å realitetsbehandle en søknad om beskyttelse

Artikkel 34 gir også en adgang til å be et annet medlemsland om informasjon som gjelder realitetsbehandlingen av en sak. Andre team kan be Beskyttelse team 4 Dublin om å sende artikkel 34-søk dersom de vil ha informasjon om

  • søkerens identitet/ID-dokumenter,

  • familiemedlemmers identitet,

  • oppholdssted eller reiserute,

  • asylgrunnlag, eller

  • grunnlaget for avgjørelser som er tatt i saken

Når UDI ber om kopi av dokumenter, asylgrunnlag eller grunnlaget for avgjørelser som er tatt i saken må samtykkeskjema som søkeren signerte under politiregistreringen legges ved i artikkel 34-søket.

5. Rutiner i Beskyttelse team 4 Dublin

Team 4 vurderer om det er grunnlag for å sende artikkel 34-søk eller anmodning.

Beskyttelse team 4 sender en anmodning om tilbaketakelse eller overtakelse for å fastsette hvilken medlemsstat som er ansvarlig for å behandle søknaden om beskyttelse. En anmodning skal sendes etter bestemte regler nedfelt i Dublin III-forordningen, herunder regler for beviskrav og frister for å sende og svare på anmodningene. Saksbehandleren som skal sende anmodningen skal endre prosedyrekode til DU før anmodningen sendes.

Team 4 sender vanligvis artikkel 34-søk når enheten trenger ytterligere informasjon for å avgjøre om et annet land er ansvarlig etter ansvarskriteriene i Dublin III-forordningen. Saken skal normalt ha prosedyrekode DM når Team 4 sender artikkel 34-søket. I saker som nevnt i punkt 4.2 skal saken beholde opprinnelig prosedyrekode.

Fristen for å svare på artikkel 34-søk er 5 uker. Saksstøttende team i Beskyttelse 4 Dublin purrer på svar dersom det ikke er mottatt innen fristen. Saksstøttende purrer minst to ganger, med en ukes mellomrom. Etter at det har gått totalt 7 uker fra det første artikkel 34-søket ble sendt, skal team 4 vurdere å sende saken til realitetsbehandling.

Beskyttelse team 4 endrer prosedyrekode til NS når det er besluttet at saken skal realitetsbehandles.

Dersom søkeren ikke er intervjuet, sender team 4 saksrelevant internkorrespondanse til korrekt leveranseteam som skal behandle saken, med en kort beskrivelse av hvorfor saken skal realitetsbehandles.

Dersom søkeren er intervjuet, gir team 4 beskjed til saksbehandleren som intervjuet søkeren, eventuelt rette leveranseteam at saken er klar for vedtak.