Tema

  • Beskyttelse

Rettskildekategori

  • Retningslinje
  • Saksnummer i UDISAK (arkiv)

UDI 2014-007 Standardskjema for å trekke søknad om beskyttelse

Retningslinjer for Politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) når asylsøkeren trekker sin søknad om beskyttelse før UDI har fattet vedtak, herunder utfylling av standardskjema.

1. Innledning

Asylsøkere kan trekke søknaden sin om beskyttelse når som helst i løpet av prosessen, dvs frem til Utlendingsdirektoratet har fattet vedtak. Det er viktig at politiet og UDI har lik praksis for hva som skal gjøres når dette skjer. UDI har laget et standardskjema som vi ber politiet og UDIs ansatte bruke i disse tilfellene.

2. Utlendingens begrunnelse for å trekke søknaden

UDI håper at søkerne skal begrunne hvorfor de trekker søknaden. Dette er informasjon som er viktig i den enkelte saken, samtidig som det kan være informasjon av en mer generell karakter.

Aktuell informasjon kan være at søkeren har

  • endret sin vurdering av forfølgelsesfaren

  • endret opplysninger om identitet

  • hatt opphold i andre land

  • gitt uriktige opplysninger i asylsøknaden og evt. hvem har gitt ham eller henne opplysningene, som f.eks smuglere, agenter etc.

  • gitt falske attester/dokumenter

Utlendingen kan trekke asylsøknaden hos alle politiets utlendingsseksjoner, via advokat eller ved å kontakte UDI.

Dersom utlendingen ikke vil oppgi grunnen til at han eller hun trekker asylsøknaden, skal dette skrives i skjemaet. Dersom sakens art tilsier at det er unødvendig med en samtale, skal den som mottar opplysningene om at asylsøkeren vil trekke søknaden, likevel fylle inn navn og DUF-nummer og be utlendingen om å signere for å bekrefte at søknaden er trukket.

Dersom det er flere som trekker søknaden samtidig, skal dette noteres i skjemaet.

Dersom politiet eller den UDI-ansatte har tilleggsopplysninger til begrunnelsen som er gitt, skal dette også noteres og fremkomme av saksdokumentene.

3. Mulig bortvisning eller utvisning

I tilfeller hvor asylsøkere har gitt uriktige opplysninger og/eller uriktig identitet i forbindelse med søknaden, vil ikke det at søknaden trekkes på et senere stadium forhindre at det kan fattes vedtak om utvisning på grunnlag av de gitte opplysningene. I slike tilfeller må det foretas en vurdering av grovheten av de uriktige opplysningene, jf UDI 2010-024 Utvisning av tredjelandsborgere, pkt 5.4.

Når det er UDI Beskyttelse som har saken og avdekker uriktige opplysninger evt. andre brudd på utlendingsloven, skal UDI Beskyttelse opprette utvisningssak og forhåndsvarsle om utvisning før oversendelse til UDI Kontroll for videre oppfølging, jf UDI 2013-025 «Overføring av utvisningssaker fra UDI Beskyttelse til UDI Kontroll»

Når saksansvaret ligger hos politiet, vises det til rutinene i UDI 2010-020 Saksbehandlingsrutiner for hastesaker om bortvisning og utvisning. Vi viser også til UDI 2010-013 Bortvisning av tredjelandsborgere pkt 3.4. 

4. Informasjon til søkeren

Politiet eller den andre i utlendingsforvaltningen som søkeren henvender seg til for å trekke søknaden, skal informere søkeren om de rettslige konsekvensene av å trekke søknaden. I de fleste tilfellene vil dette si å informere søkeren om at han eller hun ikke lenger har lovlig opphold i Norge og har plikt til å forlate landet; og at de ikke lenger har rett til å bo i asylmottak. Dersom han eller hun ikke forlater Norge, kan politiet uttransportere søkeren.

Søkeren kan søke UDI om assistert retur og eventuell re-integreringsstøtte via IOM sine hjemmesider, International Organization for Migration (ekstern lenke). For mer informasjon og hjelp til å fylle ut søknadsskjemaet, skal søkeren henvises til IOM, UDIs regionkontor eller asylmottaket. Personer som har søkt om retur via IOM kan fortsette å bo i mottak frem til alt det praktiske rundt hjemreisen er ordnet. Personer som kommer fra land som IOM ikke har returprogrammer til, kan henvises til politiet for å få hjelp til ledsaget, assistert retur.

5. Rutiner

Saksbehandleren gjennomfører en samtale med søkeren og registrerer opplysningene i skjemaet.  Dersom søkeren ikke er villig til å opplyse hvorfor han eller hun trekker søknaden, skal saksbehandleren gjøre rede for dette i egne merknader. Skjemaet er tilgjengelig som nick 2847 (UDI).

  • Søkeren trekker søknaden i løpet av registreringen: politiet fyller ut skjemaet, skanner det og registrerer søknaden som trukket og henlegger saken

  • Søkeren trekker søknaden før intervjuet: saksbehandler skal gi beskjed til Beskyttelse 6 Koordinering. Hvis saken er i Beskyttelse 4 Dublin, sendes trekkskjemaet dit (Beskyttelse 4 Dublin vil ikke at det skal registreres henleggelsesvedtak før søker er utreist).

  • Søkeren trekker søknaden under intervjuet: saksbehandleren fyller ut skjemaet, registrerer henleggelse i DUF – «søknad trukket» og skriver det samme i merknadsfeltet. Sender tverretatlig melding til PU hvor det står: «Søknad trukket, for utreisekontroll» og sender en epost til transittlogistikk@udi.no med DUF-nummer og merknaden «søknad trukket»

  • Søkeren trekker søknaden før UDI har fattet vedtak: saksbehandleren registrerer henleggelse i DUF – «søknad trukket» og skriver det samme i merknadsfeltet. Sender tverretatlig melding til PU hvor det står: «Søknad trukket, for utreisekontroll» og sender en epost til transittlogistikk@udi.no med DUF-nummer og merknaden «søknad trukket»

  • Søkeren trekker søknaden etter at UDI har avslått søknaden. Søkeren må enten velge å akseptere vedtaket ved ikke å klage eller trekke tilbake en klage som er fremmet. Søkeren må da forholde seg til UDIs vedtak og utreiseplikten som følger av vedtaket.

Barn:

Husk å registrere henleggelse med merknad «Følger mor»

6. Trekk av søknad om kollektiv beskyttelse, eller der søkeren har oppholdstillatelse fra før

Når søkeren enten har registrert en sak om kollektiv beskyttelse eller UDI har besluttet å behandle søknaden om beskyttelse individuelt i saker som opprinnelig ble registrert som kollektiv beskyttelse, kan søkeren henvende seg til UDI via brev for å trekke søknaden. Det samme gjelder hvis søkeren har oppholdstillatelse fra før (se GI-15/2022).

Brevet for å trekke søknaden må inneholde søkerens DUF-nummer og signatur. Det må fremgå tydelig av brevet at vedkommende trekker asylsøknaden.  

Hvis søkeren trekker søknaden skal saken henlegges, og saksbehandleren skal sende brev til søkeren (nick 2848). Saksbehandler skal ikke sende brev om henleggelse til søkeren hvis UDI ikke har søkerens adresse, eller dersom søkeren har flyttet fra Norge. 

Dette gjøres i stedet for å benytte standardskjemaet som ellers benyttes ved trekk av søknad om beskyttelse.