Tema

  • Visum
  • Særskilte tiltak smittevern

Rettskildekategori

  • Retningslinje
Deler av dokumentet er unntatt offentlighet etter offentleglova § 24 første ledd.
  • Saksnummer i UDISAK (arkiv)

UDI 2020-011 Søknad om og utstedelse av innreisevisum (D-visum), samt innreisefrister

Retningslinjen beskriver i hvilke tilfeller det kan utstedes innreisevisum og hvilke rutiner som skal følges. Den beskriver også hvordan UDI setter og utvider innreisefrister.

1. Innledning

Retningslinjen gir oversikt over i hvilke tilfeller det kan utstedes innreisevisum (D-visum) og hvilke rutiner som skal følges. Retningslinjen viser til andre retningslinjer om innreisevisum der disse finnes.

Punkt 2 beskriver hvordan UDI setter og utvider innreisefrister.

Innreisevisum er regulert i utlendingsforskriften § 3-13 og § 1-8 med hjemmel i utlendingsloven § 12. Retningslinjens punkt 3 til 8 er organisert etter rekkefølgen på bestemmelsene i § 3-13, og etter dette nevnes innreisevisum til diplomater mv.

Det som er sagt om utenriksstasjonenes rolle og oppgaver gjelder tilsvarende for Sysselmesteren på Svalbard.

2. UDI setter innreisefrister ved innvilgelse av oppholdstillatelse

2.1 Innreisefrist

Når UDI gir første gangs oppholdstillatelse til en utlending som oppholder seg i utlandet, skal UDI fastsette en dato for siste innreisedag, se utlendingsforskriften § 10-17 første ledd. Dato for siste innreisedag skal ikke fastsettes senere enn seks måneder fra vedtak fattes, med mindre særlige grunner tilsier unntak.

Innreisefristen normalt settes til 6 måneder fra vedtaksdato, med mindre formålet med oppholdstillatelsen tilsier noe annet. 

Kortere frister for innreise er for eksempel aktuelt når det gis oppholdstillatelse til studenter og sesongarbeidere. 

Et eksempel på «særlige grunner» for å gi lengre innreisefrist enn 6 måneder er når søkerne har problemer med å få utreisetillatelse fra landet de oppholder seg i, eller det foreligger medisinske forhold som gjør at reisen ikke kan gjennomføres før det har gått 6 måneder.

2.2 Utvidet (forlenget) innreisefrist

UDI kan også utvide en allerede fastsatt innreisefrist til utover 6 måneder fra vedtaksdato dersom særlige grunner foreligger og etter en vurdering av om formålet med tillatelsen fremdeles er til stede. 

Allerede fastsatte frister forlenges normalt med inntil 6 måneder. I helt spesielle tilfeller kan vi forlenge fristen ytterligere dersom det er behov for det. 

I de sakstypene der det settes kortere eller lengre frister for innreise, se punkt 2.1, vil disse fristene være førende for hvordan innreisefrister forlenges.

2.3 Innvilget fornyet oppholdstillatelse når utlendingen er i utlandet

Når en utlending får innvilget fornyet oppholdstillatelse når vedkommende er i utlandet, vurderes innreisevisum etter utlendingsforskriften § 3-13 femte ledd, se punkt 8.

Når UDI på vedtakstidspunktet er kjent med at en visumpliktig utlending er i utlandet når fornyet oppholdstillatelse gis, skal UDI sende melding til utenriksstasjon om at innreisevisum kan utstedes etter utlendingsforskriften § 3-13 femte ledd.

3. Innreisevisum til utlending som får første gangs oppholdstillatelse

Utenriksstasjonene utsteder innreisevisum på bakgrunn av melding fra UDI. Innreisevisumet skal utstedes i samsvar med innreisefristen i vedtak fra UDI eller beslutning om å forlenge innreisefrist fra UDI.

Dersom utlendingen har behov for forlenget (utvidet) innreisefrist, må han eller hun kontakte UDI. Se punkt 2.2 for hvordan UDI vurderer forlengelse av innreisefrister.

4. Innreisevisum til utlending som får innreisetillatelse som overføringsflyktning

Utlending som får innreisetillatelse som overføringsflyktning etter utlendingsloven § 35 skal normalt få utstedt innreisevisum. Det som er sagt i punkt 2 om innreisefrister og innreisevisum, gjelder også for denne gruppen.

Rutinene for utstedelse av innreisevisum til overføringsflyktninger følger for øvrig av UDIs retningslinje UDI 2014-003 Utenriksstasjonenes arbeid med overføringsflyktninger

5. Utlendinger som har fått bekreftelse på adgangen til å arbeide før søknad om oppholdstillatelse er behandlet

Utenriksstasjonene kan innvilge og utstede innreisevisum til utlending som har fått bekreftelse på adgangen til å arbeide før søknad om oppholdstillatelse er behandlet (tidlig arbeidsstart) etter utlendingsforskriften § 3-13 andre ledd.

Under ordningen med tidlig arbeidsstart vil det være utlendingen selv som tar kontakt med utenriksstasjonen og fremlegger bekreftelse på tidlig arbeidsstart for å få utstedt innreisevisum. Før utstedelse av innreisevisumet skal utenriksstasjonen kontrollere at det ikke foreligger omstendigheter som vil gi grunn til å nekte arbeidstakeren adgang til eller opphold i riket i medhold av andre bestemmelser i loven, jf. utlendingsloven § 59. Dersom slike omstendigheter foreligger, skal det ikke utstedes et innreisevisum.

Nærmere informasjon om utstedelse av innreisevisum under ordningen med tidlig arbeidsstart finnes i punkt 3.2.1 og 4.2.1 i UDI 2016-003 Tidlig arbeidsstart og andre ordninger for arbeid før tillatelse er gitt

6. Faglært med arbeidstilbud i Norge

Utenriksstasjonene kan innvilge og utstede innreisevisum til faglærte som har fått konkret tilbud om arbeid hos en arbeidsgiver i Norge etter utlendingsforskriften § 3-13 tredje ledd til søkere som fyller vilkårene in denne retningslinjen: UDI 2010-046 Innreisevisum til faglærte med arbeidstilbud i Norge.

7. Andre innreisevisum for å søke oppholdstillatelse fra Norge

Utenriksstasjonene kan innvilge og utstede innreisevisum etter utlendingsforskriften § 3-13 fjerde ledd til søkere som fyller vilkårene i disse retningslinjene:

8. Utlendinger med oppholdstillatelse eller som har søkt fornyet eller permanent oppholdstillatelse

8.1 Grupper som kan få utstedt innreisevisum

Utlendinger som har oppholdstillatelse i Norge som gir rett til ny innreise, kan i særlige tilfeller hvor det foreligger et dokumentert behov få innreisevisum. Denne gruppen skal i utgangspunktet ha oppholdskort, men kan få utstedt innreisevisum etter utf § 3-13 femte ledd i enkelte situasjoner i utlandet:

  • Ved mistet, stjålet eller tapt oppholdskort

  • Etter utløpet av oppholdskortet når de har permanent oppholdstillatelse.

  • Etter utløpet av oppholdskortet dersom de får innvilget fornyet oppholdstillatelse. Se punkt 8.6 for de tilfellene der UDI vet at utlendingen er i utlandet når fornyet oppholdstillatelse gis

Utlendinger som har søkt fornyet oppholdstillatelse eller permanent oppholdstillatelse senest én måned før utløpet den forrige oppholdstillatelsen, kan få innreisevisum. Denne gruppen har ikke oppholdskort, men kan få utstedt innreisevisum etter utf § 3-13 sjette ledd dersom de befinner seg i utlandet mens søknaden er til behandling. Det er en forutsetning at 

  • søknaden om fornyet oppholdstillatelse er fremmet innen en måned før utløpet av en tidligere, fornybar oppholdstillatelse, eller

  • søknaden om permanent oppholdstillatelse er fremmet innen en måned før utløpet av den tidligere tillatelsen og at den tidligere tillatelsen dannet grunnlag for permanent oppholdstillatelse

8.2 Krav til søknaden

Søknad om innreisevisum må oppfylle følgende krav:

  • Utlendingen må fylle ut søknadsskjemaet for Schengenvisum for hånd

  • Utlendingen må gi en forklaring på behovet for innreisevisum. 

  • Dersom oppholdskortet er mistet, tapt eller stjålet må utlendingen utarbeide en detaljert, skriftlig forklaring på når, hvor og hvordan kortet ble tapt/kom bort, se UDI 2012-011 Schengen- standarisert oppholdskort punkt 5, som signeres av utlendingen.

  • Dersom utlendingen har permanent oppholdstillatelse, skal han eller hun uttale seg om varigheten av utenlandsoppholdet, hvor vedkommende har oppholdt seg etter utreise fra Norge og hvorfor vedkommende oppholder seg i utlandet utover gyldigheten av oppholdskortet. Utlendingen skal videre levere kopi av alle brukte sider i sitt reisedokument. Utlendingens forklaring og kopi av reisedokumenter skal skannes og legges på saken der det er gitt permanent oppholdstillatelse. Se også punkt 5.1 i UDIs retningslinje 2017-006 Forberedelse og behandling av søknader om permanent oppholdstillatelse.

8.3 Utenriksstasjonens behandling

Ved behandling av søknader om innreisevisum etter denne retningslinjen har utenriksstasjonen følgende oppgaver:

  • Innhente informasjon om behovet for innreisevisum, se også punkt 8.2.

  • Avklare om:

    • utlendingens reisedokument viser andre identitetsopplysninger enn det som fremgår av DUF/Norvis

    • utlendingens pass er ekte

    • utlendingen fremlegger hjemlands pass for utenriksstasjonen og han eller hun er innvilget beskyttelse i Norge

    • utlendingen har oppholdt seg i sitt hjemland etter å ha blitt innvilget beskyttelse

  • Avklare om det er grunn til å tro at permanent oppholdstillatelse er bortfalt på grunn av langvarig utenlandsopphold, se UDIs retningslinje 2017-006 punkt 5.1.

  • Når et oppholdskort er tapt/har kommet bort i utlandet melde fra til UDI ved Helpdesk for visum og oppholdssaker (”NORVIS helpdesk”), som skal registrere kortet som tapt i DUF

  • Kontakte UDI via kontaktskjemaet eller pr. telefon med anmodning om å få bekreftet at vedkommende fortsatt har gyldig oppholdstillatelse eller permanent oppholdstillatelse og om innreisevisum skal utstedes.

8.4. UDIs rutiner ved forespørsel fra utenriksstasjon om utstedelse av innreisevisum

Saksbehandleren i UDI skal svare på meldingen fra utenriksstasjonen innen kort tid og bekrefte om

  • utlendingen kan få innreisevisum når vedkommende har gyldig midlertidige eller permanent oppholdstillatelse eller

  • utlendingen kan få innreisevisum under behandlingen av en søknad om fornyet oppholdstillatelse eller permanent oppholdstillatelse eller  

  • om det foreligger særskilte grunner til at utenriksstasjonen ikke skal innvilge innreisevisum til utlendingen.

Særskilte grunner til å nekte innreisevisum er:

  • Permanent oppholdstillatelse er bortfalt. Det kan likevel være aktuelt å innvilge innreisevisum selv om vi ser at den permanente oppholdstillatelsen vil bortfalle, så lenge det ennå ikke er fattet vedtak om bortfall. I vurderingen skal saksbehandleren se hen til om personen vil fylle vilkårene for en ny midlertidig oppholdstillatelse, dersom det fattes vedtak om bortfall.

  • Tungtveiende tilbakekallsgrunner

  • Utlendingen er berørt av instruks GI-02/2019 (ekstern lenke). Dersom vedkommende som har oppholdt seg i tidligere ISIL-kontrollert område, eller har annen tilknytning ISIL eller andre terrornettverk i Syria og Irak, skal D-visum ikke utstedes.

8.5 Utstedelse av innreisevisum og eventuelt passérbrev

Dersom UDI samtykker, kan utenriksstasjonene utstede innreisevisum til gruppene som er nevnt i punkt 8.1.

Vi viser til UDI 2010-067 Passérbrev (nødpass) dersom søker som har behov for innreisevisum også har behov for reisedokument.

8.6 Innreisevisum ved fornyet oppholdstillatelse når UDI vet at utlendingen er i utlandet

Når en utlending får innvilget fornyet oppholdstillatelse når vedkommende er i utlandet, vurderes innreisevisum etter utlendingsforskriften § 3-13 femte ledd. Se punkt 2.3 for vurderingen og behandlingen.

9 Diplomater

Når visumpliktige diplomater mv. skal tiltre stilling ved diplomatisk stasjon i Norge, skal de vurderes for innreisevisum (D-visum) i henhold til rutinene i UDI 2010-004 Innreisevisum til utlending knyttet til diplomatiske eller konsulære stasjoner.

10 Gebyr for innreisevisum

Søkeren skal ikke betale søknadsgebyr. Ekstern tjenesteyter kan kreve servicegebyr etter avtale med Utenriksdepartementet.  

For innreisevisum for å søke oppholdstillatelse fra Norge (se punkt 7 over) skal søkeren likevel betale et gebyr tilsvarende gebyret for søknad om Schengenvisum, se utlendingsforskriften § 17-12 tredje ledd.