Tema
- Bort- og utvisning
- Beskyttelse
- Saksbehandling
Rettskildekategori
- Retningslinje
UDI 2022-006 § 73-vurderinger
1. Når skal UDI gjøre en § 73-vurdering?
Vernet etter utlendingsloven § 73 gjelder for alle vedtak etter utlendingsloven (se utlendingsloven § 73 siste ledd). Saken skal derfor sendes til § 73-vurdering hvis det er indikasjoner på at personen kan være vernet mot retur etter utlendingsloven § 73.
I noen saker har Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) allerede vurdert om § 73 er til hinder for retur. Siden UDI skal vurdere vernet mot retur i «alle vedtak etter loven» (se utlendingsloven § 73), skal UDI likevel gjøre en selvstendig vurdering av om personen er vernet mot retur ut fra forholdene på vedtakstidspunktet. UDI kan imidlertid vise til den tidligere § 73-vurderingen hvis den er gjort nylig og det ikke er noe nytt i saken.
2. Hvem gjør § 73-vurdering?
Se arbeidsrommet for § 73-vurderinger og § 74-tillatelser (ekstern lenke, kun tilgjengelig for ansatte i UDI) for en oversikt over hvem som gjør § 73-vurderinger.
Kontroll gjør sine egne § 73-vurderinger i saker beskrevet i vedlegg 1 til Ansvarsfordeling i utvisningssaker (ekstern lenke til UDI-biblioteket, krever innlogging).
3. Bestille en § 73-vurdering
§ 73-vurdering bestilles i et notat i en etatsintern melding. Bruk nick 0001 (ekstern lenke, kun tilgjengelig for ansatte i UDI). Bestilleren sender oppgaven til riktig oppgaveboks i DUF (se arbeidsrommet for § 73-vurderinger og § 74-tillatelser (ekstern lenke, kun tilgjengelig for ansatte i UDI)).
Bestilleren skal sette en frist på oppgaven i DUF. Fristen settes 4 uker frem i tid (se Ansvarsfordeling i utvisningssaker punkt 4.2.3 (ekstern lenke til UDI-biblioteket, krever innlogging)). Hvis saken haster, for eksempel fordi Kontroll har en frist for å fatte vedtaket om utvisning, kan fristen settes kortere.
Hvis saken haster, skal bestilleren
- sette kortere frist
- sette høy prioritet
- skrive en kort merknad i merknadsfeltet om hvorfor saken har kort frist og må prioriteres
4. Mottaker gjør en § 73-vurdering
4.1 Frister
Vær oppmerksom på frister. Mottaker skal ferdigstille og returnere § 73-vurderingen innen 4 uker (se Ansvarsfordeling i utvisningssaker punkt 4.2.3 (ekstern lenke til UDI-biblioteket, krever innlogging)). Bestiller kan sette kortere frister i spesielle tilfeller (se punkt 3 over).
Mottaker må prioritere saken og sette av tilstrekkelige ressurser, særlig hvis fristen som er satt er kort.
Hvis mottaker ser at de ikke vil klare en vurdering innen fristen, går de så raskt som mulig i dialog med bestilleren om forsinkelsen og forventet leveringstidspunkt. Mottaker skal skrive en merknad om forsinkelsen i DUF.
«Saksbehandler» vil i det følgende være mottager med mindre det eksplisitt står bestiller.
4.2 Fordele § 73-vurderingen
Leveranseteamet har ansvaret for å følge opp saker som kommer inn i forbindelse med § 73-vurderinger. Leveranseteamet må sjekke fristene i de sakene som har kommet inn og fordele sakene så raskt som mulig med tanke på å kunne overholde fristene.
Fordeling av sak til saksbehandler skal ikke ta lenger enn en uke.
4.3 Forberede § 73-vurderingen
4.3.1 Når skal saksbehandler innhente mer informasjon?
Saksbehandler skal se på saken så snart som mulig og sørge for å innhente mer informasjon i saken hvis det er nødvendig for å sikre at saken er tilstrekkelig opplyst (se forvaltningsloven § 17 (ekstern lenke)).
Saksbehandler må ta en vurdering i hver enkelt sak av hvilken innhenting av informasjon som er tilstrekkelig for å sikre at saken er tilstrekkelig opplyst for å vurdere utlendingsloven § 73.
4.3.2 DUF og sosiale medier
Saksbehandler skal gå gjennom saken i DUF for å få oversikt over saken.
Saksbehandler skal vurdere å søke på internett og i sosiale medier (se UDI 2015-026 Bruk av sosiale medier for undersøkelser i UDI)
4.3.3 Informasjon fra personen eller advokaten
UDI kan pålegge personen ulike tiltak for å bidra til å avklare identiteten sin (se utlendingsloven § 83 og utlendingsforskriften § 17-7).
Saksbehandler kan be personen om informasjon og dokumentasjon i saken. Hvis personen har advokat, kan saksbehandler be advokaten om å innhente informasjon i saken.
4.3.4 § 73-samtale
Saksbehandler kan kalle personen inn til § 73-samtale (intervju) i saken hvis samtalen hovedsakelig vil dreie seg om mulige uriktige opplysninger i en søknad om beskyttelse eller om hvorvidt personen fortsatt er vernet mot retur.
Hvis leveranseteam i Kontroll gjør § 73-vurderingen (se vedlegg 1 til Ansvarsfordeling i utvisningssaker (ekstern lenke til UDI-biblioteket, krever innlogging)) og har behov for en § 73-samtale, kan de be Beskyttelse om å gjennomføre en slik samtale. Anmodningen skal registreres i DUF.
Saksbehandler bestiller § 73-samtale i LOS.
- Start arbeidsprossessen "UDI fordeler sak"
- Velg "bestill/avbestill samtale" for å legge inn bestilling i LOS
- Legg inn søkeren, ansvarlig saksbehandler/leveranseteam og varighet på samtalen
- Samtaletype for §73-samtaler skal være "tilleggsintervju"
Vær oppmerksom på om bestiller har gjort oss oppmerksom på eventuelle informasjonsbehov som de har, som kan innhentes under intervjuet.
For selve intervjuet, bruk arbeidsprosessen i DUF «UDI gjennomfører asylintervju». Men i stedet for vanlig intervjumal, bruk eDok – Notat – dokumenttype § 73-intervju og nick 9425 (ekstern lenke, kun tilgjengelig for ansatte i UDI).
Hvis utlendingen ikke møter til innkalt intervju og ikke har gyldig fravær (legeerklæring e.l.) skal § 73-vurderingen i utgangspunktet foretas på bakgrunn av de foreliggende opplysningene i saken. Utlendingen har ansvaret for å bidra til å opplyse sin egen sak (se utlendingsloven § 83).
4.3.5 Undersøke dokumenter
Saksbehandler kan be Nasjonalt ID-senter (NID) eller Politiets utlendingsenhet (PU) om å undersøke dokumentene til personen.
4.3.6 DNA-analyse
Hvis det er aktuelt i saken, kan UDI tilby DNA-analyse i saken (se UDI 2010-035 DNA-analyse ved søknad om oppholdstillatelse).
4.3.7 Verifisering
Saksbehandler kan sende saken til verifisering hvis kriteriene for å sende en sak til verifisering er oppfylt (se UDI 2010-155 Verifisering i utlendingssaker punkt 2.1).
4.3.8 Be politiet om å forberede saken
Hvis det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig opplysning av saken kan UDI be politiet om å gjennomføre undersøkelser i saken. Saksbehandler kan be politiet om å gjennomføre intervju av personen, eventuelt kryssintervju med familiemedlemmer.
UDI kan be politiet om å vurdere å beslaglegge personens utenlandske reisedokumenter, men det er opp til politiet å vurdere om vilkårene for beslag oppfylt (se utlendingsloven § 104). UDI kan be politiet om å søke i registre, men det er opp til politiet å vurdere om vilkårene for å foreta søk er oppfylt. Aktuelle registre er for eksempel Eurodac (se utlendingsloven § 101) og VIS (se utlendingsloven § 102c). UDI kan be politiet om å vurdere å bruke tvangsmidler (se utlendingsloven kapittel 12) i saken. Det er politiet som vurderer om vilkårene for å bruke tvangsmidler er oppfylt. Politiet kan for eksempel
- ta fotografi og fingeravtrykk (utlendingsloven § 100).
- undersøke personens person, bolig, rom eller annet oppbevaringssted (se utlendingsloven § 103)
- beslaglegge reisedokumenter, billetter eller annet materiale som kan bidra til å avklare eller dokumentere identiteten eller tidligere oppholdssted (se utlendingsloven § 104)
- gi personen pålegg for å bidra til å avklare identiteten sin (se utlendingsforskriften § 17-7)
- inndra personens reisebevis eller utlendingspass (se utlendingsforskriften § 12-4 og utlendingsforskriften § 12-8)
4.3.9 Innhente informasjon fra andre offentlige myndigheter
UDI kan innhente informasjon fra andre offentlige myndigheter (se utlendingsloven § 84). Dette gjelder
- barnevernsmyndighetene (se utlendingsforskriften § 17-7d)
- kommunene (se utlendingsforskriften § 17-7e)
- Statens lånekasse for utdanning (se utlendingsforskriften § 17-7f) (opplysninger om utdanningsstøtte, herunder opplysninger om vedtak, støttebeløp og status på utbetalingene for støtteperioden)
- Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) (se utlendingsforskriften § 17-7g)
- Ligningsmyndighetene (se utlendingsforskriften § 17-7h) (opplysninger om inntekt og formue)
- Politiet (se utlendingsforskriften § 17-7i) (vandelsopplysninger, altså hvorvidt personen har vært ilagt straff eller andre strafferettslige reaksjoner eller andre tiltak som følge av lovbrudd, eller er under straffeforfølgning)
4.3.10 Forhåndsvarsle om tilbakekall
Hvis personen har beskyttelse kan § 73-bestillingen gjøre at vi må vurdere tilbakekall etter utlendingsloven § 37 første ledd bokstav e eller f. Hvis personen ikke allerede er forhåndsvarslet om tilbakekall, må saksbehandler vurdere om personen skal forhåndsvarsles (se UDI 2017-013 UDIs oppgaver i tilbakekallssaker punkt 5).
4.4 Identifisere saker som skal følges opp
UDI skal vurdere om opplysningene i saken tilsier at saken kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn (se utlendingsloven § 126 og GI-10/2022 Instruks om behandling av saker som kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn etter utlendingsloven kapittel 14, § 35, og saker etter eksportkontrollregelverket). Slike saker skal oversendes til Kontroll 2.
4.5 Skriv § 73-vurderingen
Saksbehandler skriver § 73-vurderingen. Bruk nick 9426 (ekstern lenke, kun tilgjengelig for ansatte i UDI) og fyll ut.
Send § 73-vurderingen tilbake til leveranseteamet som bestilte § 73-vurderingen. Det er viktig at korrespondansen registreres riktig.
- Bruk registreringstype saksrelevant internkorrespondanse
- Bruk dokumentproduksjon, og velg
- Hoveddokumenttype «Notat»
- Dokumenttype «§ 73-vurdering»
Ikke send § 73-vurderingen direkte til bestiller med mindre dette er avtalt på forhånd.
Tema
- Bort- og utvisning
- Beskyttelse
- Saksbehandling
Mottaker
- UDI
Eier
- UDI Kontroll
Rettskildekategori
- Retningslinje