Tema
- Beskyttelse
Rettskildekategori
- Retningslinje
-
Mottaker
- UDI
- Politiet
- Utenriksstasjonene
Eier
- UDI Beskyttelse
Saksnummer i UDISAK (arkiv)
UDI 2024-006 Søknad om beskyttelse fra utlandet
1. Lovens utgangspunkt
I henhold til utlendingsloven § 28 første ledd (jf. utlendingsforskriften 17-21 første ledd) er det kun «flyktning som er i riket eller på norsk grense» som etter søknad eventuelt har rett til beskyttelse (asyl) i Norge.
UDI mottar fra tid til annen brev/søknader om beskyttelse som er fremmet fra hjemlandet eller fra et tredjeland.
Søkerne skal informeres om regelverket og om at søknader som er fremmet fra utlandet i utgangspunktet vil bli avslått på formelt grunnlag.
2. Når politiet mottar en søknad om beskyttelse
Dersom politiet mottar en søknad som inneholder fullstendig identitetsopplysninger skal de videresende henvendelsen til UDI som registrerer søknaden i henhold til punkt 3.1.
Dersom saken ikke inneholder søkerens fullstendige identitetsopplysninger skal politiet selv besvare henvendelsen som beskrevet under i punkt 3.2.
3. Når Utlendingsdirektoratet mottar en søknad om beskyttelse
Dokumentsenteret er ansvarlig for å registrere henvendelser fra personer som fremmer søknad om beskyttelse til UDI fra utlandet.
3.1 Saker som inneholder søkerens fullstendige identitetsopplysninger
En henvendelse som inneholder personens fullstendige identitet (etternavn, fornavn, fødselsdato, nasjonalitet) og adresse skal registreres i DUF som en reell søknad om beskyttelse etter utl. § 28.
Etter registrering sender Dokumentsenteret en intern melding i DUF til boksen «BESKYTTELSE-kori» med merknad «Søkt beskyttelse fra utlandet, ikke gjennom utenriksstasjon» for videre behandling.
Dersom dokumentsenteret mottar en søknad fra utenriksstasjon via Norvis skal det sende en intern melding i DUF til boksen «BESKYTTELSE-kori» med merknad «Søkt beskyttelse fra utlandet, gjennom utenriksstasjon» for videre behandling.
UDI Beskyttelse har ansvaret for å forberede saken og fatte vedtak i DUF. Det skal normalt fattes formelt avslag med henvisning til at søkeren ikke befinner seg i eller på grensen til Norge. I avslaget brukes nick 2242 hvis søkeren befinner seg i et tredjeland, og nick 2243 hvis søkeren befinner seg i hjemlandet.
Beskyttelse sender vedtaket til aktuell utenriksstasjon for underretting.
Dersom vedtaket påklages, behandler Beskyttelse klagen. Klagen oversendes så til UNE på vanlig måte.
3.2 Saker som ikke inneholder søkerens fullstendige identitetsopplysninger
Henvendelser som sendes til UDI på e-post eller per brevpost, og som ikke inneholder personens fullstendige identitet, skal ikke registreres elektronisk.
Dokumentsenteret besvarer henvendelsen med et standard informasjonsskriv på engelsk, se UDI 2024-006V Standardsvar – engelsk.
Dokumentsenteret beholder den elektroniske korrespondansen i 7 måneder før den blir slettet. Korrespondanse i brevformat blir makulert etter 6 måneder.
4. Når utenriksstasjon mottar søknad om beskyttelse
4.1. Informasjon til søkerne
Utenriksstasjonen skal informere søkerne om regelverket og om at søknader som er fremmet fra utlandet i utgangspunktet vil bli avslått på formelt grunnlag.
De søkerne som er i et tredjeland, skal henvises til å ta kontakt med UNHCRs kontor i landet eller regionen. Utenriksstasjonen skal gi søkeren skriftlig informasjon om adresse, telefon, e-post osv. til aktuelt/aktuelle UNHCR-kontor(er).
Utenriksstasjonen kan ikke henvise søkere til UNHCR hvis de befinner seg i hjemlandet.
4.2 Registrering av søknader
Søkere som har blitt informert etter pkt. 3.1, men som likevel insisterer på å fremme søknad om beskyttelse (asyl) i Norge via norsk utenriksstasjon, skal fylle ut Søknad om oppholdstillatelse engelsk versjon (ekstern lenke til pdf på udi.no)
For at utenriksstasjonen skal kunne motta en slik søknad må visse formalkrav være oppfylt. Søkeren må møte personlig hos utenriksstasjonen, det må gjennomføres personkontroll og det må fastslås at personen som møter opp er den som søker om beskyttelse.
Skjemaet skal fylles ut av søkeren, men utenriksstasjonen kan bistå med veiledning søkeren slik at skjemaet er riktig utfylt og nødvendige opplysninger oppgis.
Begrunnelsen for søknaden om beskyttelse skal vedlegges på eget ark med eventuell relevant dokumentasjon. Utenriksstasjonen skal ta kopi av søkerens reisedokument eller annet identitetsbevis som skal vedlegges søknaden om beskyttelse.
Utenriksstasjonen skal informere søkeren om at saken ikke kan sendes til Utlendingsdirektoratet for registrering og viderebehandling, dersom hans eller hennes fullstendige personopplysninger (etternavn, fornavn, fødselsdato, fødselssted, nasjonalitet) og adresse ikke er oppført på skjemaet.
Utenriksstasjonen oppretter en søknad om oppholdstillatelse i Norvis og oversender saken med relevante vedlegg til UDI for behandling.
Tema
- Beskyttelse
Mottaker
- UDI
- Politiet
- Utenriksstasjonene
Eier
- UDI Beskyttelse
Rettskildekategori
- Retningslinje