Retningslinjen er endret i punkt 7 og 12.1 om innvilgelse er omarbeidet for å gi tydeligere føringer for praksis knyttet til bruken av skjønnsrommet for å gi flerreisevisum. Det er også delt i underpunkter. Noe informasjon om kaskasde-modellen er tatt ut da det følger av visumforordningen og visumhåndboka.
Siste endringer
-
2025April
-
Justis- og beredskapsdepartementet vedtok den 13.01.2025 ny hovedregel i utlendingsforskriften om at det i visse tilfeller hvor en utlending har barn i Norge, ikke skal utvises for brudd på utlendingsloven. I stedet skal det ilegges krav til tilleggstid for å oppnå permanent oppholdstillatelse, jf. lovens § 70 annet ledd.
-
11. apr
Vedlegget er oppdatert på grunn av endringer i Hovedtariffavtalen i Staten. Beløpet for Bachelorgrad er justert i samsvar med generell lønnsvekst knyttet til grunnbeløpet i folketrygden (G).
-
Utgått. Retningslinje UDI 2018-015 med vedlegg er ikke gjeldende.
-
Retningslinjen har fått 3 nye vedlegg: Mal for å vurdere en generell sikkerhetssituasjon, veiledning for bruk av malen og mal for å bestille landinformasjon om en generell sikkerhetssituasjon.
Det er lagt inn henvisninger til de nye vedleggene i retningslinjen og retningslinjen er oppdatert som følge av organisasjonsendringer i Beskyttelse.
-
Mars
Retningslinjen er oppdatert. Punkt 3.3. er oppdatert på bakgrunn av nye anbefalinger fra UNHCR. Punkt 3.2. og 6.1. er oppdatert på bakgrunn av nytt EUAA Country Guidance for Irak. Det er færre områder med en alvorlig sikkerhetssituasjon som kan gi grunnlag for beskyttelse etter utl. § 28 1 b.
-
Retningslinjen er endret i punkt 2.1.1, 7.1.3 det er et nytt punkt 7.1.4. Det vises til Prop.90 (2015-2016) om når det er åpenbart en søknad ikke skal realitetsbehandles i Norge.
-
Retningslinjen er blitt endret i punkt 5.3.3.2, nytt punkt 8, og endring i punkt 14 som følge av ny bestemmelse i utl. § 66 første ledd bokstav h, hvor omgåelsesekteskap angis som et eget utvisningsgrunnlag. Utl. § 66 første ledd bokstav h har også en henvisning i utl. § 70 annet ledd første punktum om ileggelse av tilleggstid. Endringen trådte i kraft den 15.09.2024.
Punkthenvsiningene er blitt oppdatert i kapittel 1, 4, 5, 10, 12, 13 og 14.
-
Utlendingsforskriften midlertidig bestemmelse § 8-13, om oppholdstillatelse til utlendinger som har oppholdt seg i kirkeasyl i minst fem år, oppheves. Endringene trer i kraft straks.
-
Utlendingsforskriften midlertidig bestemmelse § 8-13, om oppholdstillatelse til utlendinger som har oppholdt seg i kirkeasyl i minst fem år, oppheves.
-
24. mar
Vedlegget er oppdatert med nye maler på nynorsk og bokmål
-
Vedlegget er oppdatert med nye satser. Basisstøtten for høyere utdanning i Statens lånekasse for utdanning (Lånekassen) utgjør 15 169 kroner per måned for studieåret 2025-2026. Denne satsen gjelder som krav til underhold for én måned fra og med 1. august 2025 til og med juli 2026.
-
Vedlegget er oppdatert med nye satser. Basisstøtten for høyere utdanning i Statens lånekasse for utdanning (Lånekassen) utgjør 15 169 kroner per måned for studieåret 2025-2026. Denne satsen gjelder som krav til underhold for én måned fra og med 1. august 2025 til og med juli 2026.
-
Instruks fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Utlendingsdirektoratet. Denne instruksen fastsetter at det er ordlyden i statsborgerloven § 16 som er avgjørende for botidskravet for statsløses rett til statsborgerskap.
-
Høyesteretts dom avklarer forholdet mellom EØS-retten og tidligere fattede vedtak om innreiseforbud. Rett til innreise etter EØS-retten går foran tidligere vedtak om utvisning. Dommen gir også føringer for anvendelse av det såkalte homogenitetsprinsippet – at regler i EU og i EØS skal tolkes likt for å oppnå lik behandling.
-
Vedlegget er oppdatert med nye satser fra Lånekassen. For undervisningsåret 2025-2026 utgjør dette 166 859 kroner. Basisstøtten utgjør 75 845 kroner for høstsemesteret 2025 og 91 014 kroner for vårsemesteret 2026.
-
Vedlegget er oppdatert med Lånekassens satser for undervisningsåret 2025-2026. Ny sats er 151 690 kroner.
-
Utlendingsloven §100 annet ledd skal lyde:
Opplysninger i registeret kan utleveres til politiet i forbindelse med etterforskningen av en eller flere handlinger som samlet kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder. Ansiktsfoto kan i tillegg utleveres til politiet dersom det er nødvendig for
a. politiets oppgaver etter loven her eller grenseloven kapittel 3
b. å finne en savnet person
c. å identifisere en død person eller en person som det hører under politiets oppgaver å hjelpe
d. å identifisere en person som kan innbringes eller skal pågripes eller anbringes i politiarrest
e. forebygging av brudd på utlendingsloven eller andre lovbrudd som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder
f. kvalitetskontroll av politiets registre, eller
g. politiets oppgaver etter passloven eller ID-kortloven
-
Retningslinjen er oppdatert i tråd med instruks GI-08/2024, henvisning til integreringsloven, at Kompetanse Norge nå heter Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og hvilke opplysninger om norsk og samfunnskunnskap som kan leses av DUF/eSamhandling. Det er også innarbeidet et par presiseringer av praksis som ikke har vært innarbeidet tidligere.
-
14. mar
Retningslinjen er oppdatert med henvisning til GI-04/2025 i punkt 4.4 og punkt 6.1. Videre er overskriften i punkt 6.1 endret og det er lagt til et nytt andre avsnitt i 6.1 om betydningen av strafferettslig tilregnelighet.