Retningslinjen er oppdatert i tråd med ny forvaltningspraksis og ny rettspraksis. Det er også gjort en del språklige oppdateringer og forbedringer.
Siste endringer
-
2024Desember23. des
-
Justis- og beredskapsdepartementet har vedtatt ny § 16-4 sjette ledd i utlendingsforskriften. Endringen innebærer en utvidelse av retten til fremmøte og muntlig uttalelse for utlendingen, advokat eller annen fullmektig og eventuell "partshjelper" med videre, når Utlendingsnemnda behandler en sak i stornemd. Endringene trer i kraft 1. januar 2025.
-
I en ny avgjørelse kom Høyesterett til at vedtak om ikke å innvilge en kristen konvertitt flyktningstatus ikke var ugyldig. Saken gir veiledning om forståelsen av utlendingsloven § 28 og flyktningkonvensjonen artikkel 1 A. Dommen er avsagt 19. desember 2024.
-
Retningslinjen arkiveres da den ikke lenger er gjeldende.
-
Retningslinjen arkiveres da den ikke lenger er gjeldende.
-
Retningslinjen arkiveres da den ikke lenger er gjeldende.
-
Retningslinjen er endret. Landinformasjonen er oppdatert i tråd med nye kilder fra Landinfo og EUAA. Sikkerhetsvurderingene i punkt 6.1. er oppdatert i tråd med oppdatert EUAA Country Guidance for Afghanistan.
-
Retningslinjen er endret i punkt 5, og vedlegg V6 er endret i punkt 2.5. Det er for å fange opp både mulige ofre for menneskehandel og vold i nære relasjoner.
-
Når politiet påtreffer en utlending som kan kreves mottatt av et annet land som deltar i Dublin-samarbeidet, og som ikke søker beskyttelse i Norge, skal de innhente Dublin-relevant informasjon og levere ut brosjyrer om Dublinforordningen og Eurodac-forordningen.
-
Retningslinje er endret i punkt 6.5 og 7.1 som følge av instruks GI-05/2024 Oppholdstillatelse på nytt grunnlag når søkeren allerede har oppholdstillatelse i Norge. Det er ikke er nødvendig å tilbakekalle tidligere oppholdstillatelse når au pairen får ny oppholdstillatelse som au pair, eller oppholdstillatelse på annet grunnlag.
-
Retningslinjen punkt 3.1 er oppdatert som følge av dom fra EU-domstolen Ministero dell’Interno (Brochure commune - Refoulement indirect), Joined Cases C-228/21, C-254/21, C-297/21, C-315/21, C-328/21.
-
Punkt 6.4 i retningslinjen er oppdatert slik at det er i tråd med praksis for retur til Syria.
-
Retningslinjen er oppdatert i punkt 2.4, da løsningen med søknad om fornyet oppholdstillatelse uten personlig fremmøte utvides til å omfatte søknad om fornyet oppholdstillatelse for familieinnvandring. Løsningen vil også omfatte foreldre som søker om oppholdstillatelse på vegne av egne barn.
-
Under opplistingen er det endret til at diplomater og tjenestemenn fra Sør Afrika er unntatt fra visumplikten når de har diplomat- og offisielt pass.
-
Vedlegget er oppdatert med nye satser. Kravet til underhold for studenter ved folkehøyskole for studieåret 2025-2026 er 122 371 kroner. Satsen for lommepenger er 3 671 kroner pr måned for studieåret 2025-2026.
-
November
Stortinget har vedtatt endringer i utlendingsloven § 34. Endringene innebærer at Kongen i statsråd kan avgjøre at det skal være mulig å få forlenget kollektiv beskyttelse i maksimalt 5 år, mot dagens grense på 3 år. Deretter kan det gis en midlertidig tillatelse som kan danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Etter tre år med slik tillatelse skal det gis permanent oppholdstillatelse såfremt vilkårene for å inneha tillatelsen fortsatt er til stede og vilkårene for øvrig er oppfylt, jf. § 62.
En søknad om beskyttelse etter § 28 fra en utlending som nevnt i annet ledd kan stilles i bero i inntil fem år fra det tidspunktet utlendingen første gang fikk tillatelse. Når adgangen til å gi kollektiv beskyttelse er bortfalt, eller det er gått fem år siden utlendingen første gang fikk tillatelse, skal utlendingen informeres om at søknaden bare vil bli tatt under behandling dersom utlendingen innen en fastsatt frist uttrykkelig tilkjennegir et ønske om det.
For mer informasjon, se Prop. 94 L (2023-2024) (ekstern lenke) og Innst. 27 L (2024-2025) (ekstern lenke).
Endringene trer i kraft 1. januar 2025.
-
Stortinget har vedtatt endringer i utlendingsloven § 92. Rettsråd. Etter bestemmelsens syvende ledd bokstav b kan Kongen i statsråd nå gi regler i forskrift om rett til fritt rettsråd uten behovsprøving i saker om utvisning på grunn av ilagt straff. I tillegg innebærer endringene en bestemmelse som gir rett til fritt rettsråd uten behovsprøving i saker som behandles i Utlendingsnemndas (UNEs) stornemnd. Bestemmelsens første ledd, annet punktum er oppdatert med henvisning til syvende ledd bokstav b. Endringen er også reflektert i rettshjelploven § 11.
For mer informasjon om endringen, se Prop. 112 L (2023-2024) Endringer i utlendingsloven mv. (utvidet hjemmel for forskrifter om fritt rettsråd) (ekstern lenke), jf. Innst. 22 L (2024-2025) (ekstern lenke).
Endringene trer i kraft straks.
-
Retningslinjen er endret ved at det er lagt inn følgende presisering i punkt 7.1: Utlevering vil både kunne skje på utlendingsmyndighetenes eget initiativ og der politiet etterspør opplysningene.
-
Nytt tiltakskort utarbeidet i forbindelse med oppfølging av FoU-rapporten Torturutsatte i den norske asylprosessen. Tiltakskortet gir veiledning til hvordan intervjuere i Beskyttelse kan identifisere og følge opp personer som har vært utsatt for tortur eller annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (heretter tortur).
-
Vedlegget er oppdatert med et nytt dokument som gjelder lovforbud mot tvangsekteskap og omskjeæring av kvinner i Norge