Tema
- Saksbehandling
Rettskildekategori
- Retningslinje
-
Mottaker
- UDI
- Politiet
- Utenriksstasjonene
Eier
- UDI Beskyttelse
Saksnummer i UDISAK (arkiv)
UDI 2010-035V5 Instruksjon til politiet for gjennomføring av DNA-test
1. Innkalling til DNA-test
Søker(e) får pålegg om DNA-test av ambassaden de har fremmet søknad ved og referansepersonen(e) får pålegg om DNA-test av det politidistriktet vedkommende er bosatt i.
Personen som skal testes (heretter kalt donor) skal få innkalling til DNA–test til et fastsatt tidspunkt.
Om donor ikke møter, skal politiet innkalle vedkommende én gang til. Dersom donor fortsatt uteblir, ber vi om at UDI får beskjed om dette. Vi ønsker da å vite når og hvordan donor har blitt forsøk innkalt og eventuelt hvorfor donor ikke har møtt. Send informasjonen til UDI via en tverretatlig melding i postklienten. UDI vil da avgjøre søknaden på grunnlag av de opplysningene som er i saken.
2. Informasjon til donor
Donor skal få skriftlig informasjon om DNA-testingen når søkeren kalles inn til DNA- testingen. Politiet bør i tillegg informere donor muntlig om hva testingen innebærer når vedkommende møter til testingen.
Donor skal få informasjon om:
- At det skal tas DNA–prøver og hvorfor de skal gjennomføres
- Hva en DNA-analyse vil gi svar på
- Hvordan DNA-prøvene skal tas
- At donor må ta med seg til prøvetakingen gyldig pass og/eller IDdokumenter, samt ett nylig passfoto av seg selv
- At resultatet av DNA-analysen vil bli tillagt vekt i den videre behandlingen av søknaden
- I noen saker vil vi foreta en DNA-analyse av ektefeller for å utelukke at partene ikke er søsken eller i annen nær familie med hverandre
3. Identitets kontroll
Donor må så langt det lar seg gjøre identifisere seg. Prøvetaker må forsikre seg om at den som møter til DNA-test faktisk er den personen som er innkalt. Dersom det er klart at en annen person møter, eller det er mistanke om at personen som møter er en annen enn den utgir seg for, ønsker UDI å bli informert om dette via en tverretatlig melding i postklienten.
Her vil vi gjerne at det fremgår hvilke momenter som har vært avgjørende for politiets vurdering og at dere legger ved en eventuell forklaring fra donor og/eller den fremmøtte.
Politiet må legge ved kopi av eventuelle ID-dokument ved samtykkeerklæringen (Sample Declaration Form), se nedenfor. Bildet på kopien må væretydelig.
Det trengs ett nylig passbilde av hver donor. Donor kan selv ha med bildet, eller politiet kan ta bildene når de tar DNA–prøven. Bildet kan også hentes ut av DUF i tilfelle det er svært vanskelig å skaffe nytt bilde. Viktigst er at sampler kontrollerer at den som møter ved testing er samme person som i bildet. Bildet skal festes på samtykkeerklæringen sammen med kopi av evt. pass og/eller øvrige ID-dokumenter.
4. Samtykke
Det må fylles ut signeres én samtykkeerklæring for hver person som testes.
Samtykkeerklæringen (Sample Declaration Form, SDF) finner du som et word-skjema i UDI 2010-035V2. Skjemaet som kan lastes ned, og fylles ut elektronisk. Samtykkeerklæringen finnes kun på engelsk.
DNA-testen kan bare gjennomføres dersom donor samtykker til DNA–analyse og signerer samtykkeerklæringen.
Det er viktig at samtykkeerklæringen utfylles korrekt, da det er avgjørende for den videre analysen av prøvene. Dersom erklæringen ikke er korrekt utfylt vil dette forsinke DNA analysen vesentlig ved laboratoriet, og kan i verstefall medføre at dere må ta testen på nytt.
Samtykkeerklæringen må dateres og signeres av prøvetakeren (heretter kaldt «sampler»). For nærmere informasjon om utfylling av samtykkeerklæringen, se erklæringens bakside.
Dersom donor møter til avtale, men ikke samtykker til å benytte seg av tilbudet om DNA-test, ber vi politiet om å innhente en forklaring på hvorfor vedkommende ikke ønsker å benytte seg av tilbudet. Send opplysningene til UDI via en tverretatlig melding i DUF. UDI vil da behandle søknaden på grunnlag av de opplysningene som er i saken.
5. DNA testutstyr
UDI sender utstyr til DNA-testing til hovedpolitistasjonen ved hvert politidistrikt i forkant av at vi ber om at dere foretar DNA-tester. Hovedpolitistasjonen må videresende utstyr til de lokale politistasjonene og lensmannskontorene når UDI bestiller DNA-tester.
DNA-utstyret sendes i en forseglet plastikklomme med følgende innhold:
- prøvepinner
- FTA-card (prøvekort) festet på en folder med veiledning
- Grønn prøvepose i plast som kan forsegles og er forhåndsadressert til analyselaboratoriet i Sverige
UDI sender også større konvolutter med UDI logo, samt plasthansker i separat forsendelse.
Om de lokale politistasjonene/lensmannskontorene ikke har nødvendig utstyr, ber vi om at de kontakter hovedpolitistasjon for å få mer utstyr. Dersom hovedpolitistasjonen ikke har nødvendig utstyr, ber vi om at de tar kontakt med UDI på følgende e-post adresse: dna@udi.no.
6. Utføring av DNA-testen
Politiet kan utføre testen uten hjelp fra helsepersonell. Donor vil bli bedt om å avgi en prøve fra munnhulen. For nærmere instruksjoner, se «Instruksjoner for prøvetaking» på prøvekortforlderen (FTA-card folderen) og veiledning med bilder lenger ned. Vi gjør særlig oppmerksom på at prøvepinnen må gnis mot kinnene inne i munnhulen, da målet er å få med celler fra munnhulen og ikke bare spytt.
Prøvekortet (”FTA-card”) skal påføres donors individuelle DUF-nummer. Prøvekortet skal ikke fjernes fra folderen, og prøvekortet skal ikke forsegles med tape, stift, binders el.
Politiet skal forsegle prøvekortet og samtykkeerklæringen påført passfoto og eventuell kopi av identifikasjonsdokumenter av både donor og eventuell verge for barn under 18 år i den grønne, forhåndsadresserte prøveposen av plast.
Skal dere ta flere prøver anbefaler vi at dere avslutter hele denne prosessen over, før dere tar neste prøve. Dette er for å sikre mot at prøvene blir forvekslet eller forurenset.
Tester dere flere familiemedlemmer, skal dere samle de enkelte grønne prøveposene i en større konvolutt som dere så forsegler. Dersom dere kun tester én person, kan den grønne plastposen brukes til forsendelsen.
Vi ber politiet oversende testene til Dynamic Code i Sverige per post.
Når prøven er utført og sendt Dynamic Code, ber vi om at politiet sender en tverretatlig melding til UDI i saken til hovedsøker.
7. Tilbakemeldinger:
Vi ber om at dere sender oss eventuelle tilbakemeldinger og informasjon i forbindelse med utføring av DNA–testingen elektronisk som tverretatlige meldinger i postklienten.
8. For ytterligere informasjon:
For mer informasjon om DNA-tester henviser vi til UDI 2010-035. Dere kan også gjerne kontakte UDI: dna@udi.no.
Dette dokumentet beskriver hvordan du utfører farskaps- eller slektskapstesting ved hjelp av DNA-analyse: Reliable Paternity/kinship testing (PDF) (PDF tilhører leverandør og oppfyller ikke krav til universell utforming).
Tema
- Saksbehandling
Mottaker
- UDI
- Politiet
- Utenriksstasjonene
Eier
- UDI Beskyttelse
Rettskildekategori
- Retningslinje